MUSICall (2004).
MUSICall (2004).

20 jaar zang en theater van Voice Female

DIEMEN 20 jaar zingen de dames van Theaterkoor Voice Female al samen. Ze begonnen als een 'gewoon' koor, zingend op een rijtje met de bladmuziek in de hand. Maar de zangeressen wilden meer dan alleen zingen. In hun voorstellingen combineren ze daarom zang met toneel en bijzondere aankleding. Met succes.

"O, kijk nou eens, wat waren we nog jong!" "O ja, dat was leuk, allemaal op een picknickkleedje." "Weet je nog die opkomst bij 'Zonde', met ijsjes en sigaretten." Zangeressen van het eerste uur Saskia van Pelt en Sandra Poorthuis bladeren door de fotoboeken: 20 jaar Voice Female in heel veel mooie foto's.

Vaste kern

De twee zangeressen zijn trouwens lang niet de enigen die er al alle 20 jaar bij zijn. Van de 29 vrouwen die het koor nu telt, bestaat de 'vaste kern', zoals ze dat zelf noemen, uit zo'n 20 vrouwen. Ook dirigent Peter Schoenaker is al 15 jaar bij het koor en regisseur Karin Jönsthövel een jaar of zeven. Blijkbaar is het zo leuk bij het theaterkoor dat mensen niet weg willen. "We zijn dan ook niet zomaar een groep vrouwen die een keer per week samen zingen op maandag en verder niet. We zijn een hechte groep en we staan klaar voor elkaar. We hebben in die 20 jaar ook al het nodige lief en leed gedeeld. Sterfgevallen van partners, en de geboortes van kleinkinderen."

Joie de Vivre

Die kleinkinderen zijn erg belangrijk, blijkt in de nieuwe voorstelling 'Joie de Vivre'. Tweemaal trad Voice Female afgelopen weekend op voor een uitverkochte zaal in Theater Crea in Amsterdam. Dat belooft wat voor de voorstellingen in huistheater de Omval op 16 en 17 december. Maar goed, die kleinkinderen: 30 zijn het er al en de 31e is op komst. Een waar 'Joie de Vivre'. En die vreugden in het leven, ook de heimelijke genoegens, daar draait het om in deze voorstelling. Iedere zangeres mocht vertellen waar zij blij van werd. Reizen, familie, de natuur, de zon en je laten verwennen werden vaak genoemd. Jönsthövel zocht er een mooi repertoire bij en Schoenaker arrangeerde vrijwel ieder nummer speciaal voor het koor. Van 'Happy' van Pharell Williams tot 'Ohne Dich' van Rammstein, en van 'Zeur niet' van Annie M.G. Schmidt tot 'Le mal de vivre' van Barbara. En van allerhande rommelmarktspullen op het podium tot een choreografie met zaklampen: het komt allemaal voorbij in de wervelende voorstelling vol verschillende emoties en energie.

Veel geleerd

'We zijn een hechte groep en hebben al het nodige lief en leed gedeeld'

Rekwisieten, kostuums en choreografie zijn bij Voice Female erg belangrijk. Naast mooi zingen natuurlijk. Dat vraagt best wat van de koorleden. "Alles moet uit het hoofd en tegelijk moet de choreografie goed uitgevoerd worden. We gaan steeds een stapje verder om dat te vervolmaken", vertelt Saskia. "We hebben heel veel geleerd in die 20 jaar", voegt Sandra toe. "Hoe kom je op, hoe vul je het podium uit. We lopen elkaar ook niet meer in de weg. Als je dan bedenkt dat we het bij een van de eerste voorstellingen nog heel wat vonden dat we met zijn allen een vlag vasthielden."

Bijzondere voorstellingen

Iedere twee jaar werkt het koor aan een groot project dat wordt afgesloten met een grote voorstelling. De zangeressen van Voice Female kunnen terugblikken op een hele lijst van bijzondere voorstellingen: 'MUSICall' (die met die vlag), 'Carnival des Animaux', 'Hoog Water', 'Cherchez la Femme', 'Zonde!' en 'Alle Tijd'.

En dan nog alle andere optredens, bijvoorbeeld met Lange Frans, Baas B en Thé Lau in 'Voice Female and Friends' in 2009. En ook de Mad Tea Parties, een van de manieren om geld in te zamelen om de grote, tweejaarlijkse voorstellingen mogelijk te maken, en optredens bij allerlei gelegenheden, soms van een deel van het koor als 'Peter's Angels'. Deze week nog traden de zangeressen op tijdens de Vriendenavond van jazzfestival Duke op het Diemerplein, op het jazzfestival zelf waren ze ook te horen. Daarnaast treedt Voice Female op bij gelegenheden als de Gemeentedag, de herdenking op begraafplaats Rustoord en het Open Podium in de Omval.

In de voorbereidingen voor 'Alle Tijd' werd ook tijd gemaakt voor het project TIJDLOOS, waarin samen werd gezongen met een groep ouderen. In vier workshops werden enkele liedjes en bewegingen ingestudeerd onder leiding van Schoenaker, Jönsthövel en een aantal koorleden van Voice Female. De succesvolle presentatie vond plaats in december 2015.

Ook buiten Diemen geeft Voice Female regelmatig concerten, zoals nu met 'Joie de Vivre'. Met 'Cherchez la Femme' ging het koor 'on tour' naar het Ostadetheater in Amsterdam en Spant! in Bussum. Afgelopen zomer gaven de zangeressen op de Parade een kort optreden met Kiki Schippers.

Muzikale begeleiding

Waar Voice Female zich ook in onderscheidt bij de voorstellingen is de muzikale begeleiding. Er is niet altijd begeleiding van alleen een piano, maar ook bijvoorbeeld van een strijkkwartet en slagwerk bij de voorstelling 'Zonde!' Bij 'Cherchez la Femme' was er de bijzondere samenwerking met boyband De Daltons en VJ Henry Verboket en in 'Hoog Water' speelde een harpiste mee. "Peter (Schoenaker) verzint steeds spannende combinaties. In 'Joie de Vivre' worden we begeleid door een ensemble met een accordeon, gitaar en fagot", vertelt Saskia.

The best of...

Hoewel de laatste voorstelling eigenlijk altijd de leukste is, verheugen Saskia en Sandra zich ook op het project na 'Joie de Vivre' in juni 2018: 'The Best of...'. "Het is allemaal zo leuk, dit is echt een goede reden om al die oude liedjes weer eens te doen."

Maar eerst nog 'Joie de Vivre': 16 en 17 december in Theater de Omval. Er zijn nu nog kaarten. Alle informatie is te vinden op voicefemale.nl.

Carnival des Animaux (2006).
Carnival des Animaux (2006).
Hoog Water (2008).
Cherchez la Femme (2011).
Zonde! (2013).
Zonde! (2013).
Alle Tijd (2015).
Joie de Vivre (2017).