Onbestendig herfstweer, in het weekeinde kouder

Een zuidwestelijke stroming voert tot en met donderdag zeer zachte maritiem-subtropische lucht aan. Vervolgens passeert vrijdag het polaire front met regen. In het weekeinde verkeren we net als de afgelopen twee weekenden in een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Het wordt dan weer kouder en tevens wisselvallig met de bekende mix van opklaringen en enkele buien.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag overdag regent het geruime tijd. Het wordt nog zo'n 10 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige wind tussen zuid en zuidwest. Zaterdag klaart het geleidelijk op. Opklaringen worden afgewisseld door enkele buien. De wind draait naar west tot noordwest en is soms (vrij) krachtig. Ook zondag is het guur met een afwisseling van opklaringen en een grote kans op enkele buien, sommige met hagel. De maximumtemperatuur ligt rond 7 graden.

Trend na het weekeinde

Maandag en dinsdag is het onbestendig met enkele buien. Nadien stijgt de luchtdruk. De neerslagkans neemt dan geleidelijk af. Er vindt een overgang plaats naar rustig weer met af en toe zon en kans op mist of lage bewolking. In de nacht kan het licht vriezen. Overdag ligt de temperatuur rond 5 graden.

Weetje

November is de herfstmaand bij uitstek. Het weer staat meestal onder invloed van lagedrukgebieden (depressies) die zich boven de oceaan ontwikkelen. Het toenemen van de depressieactiviteit hangt samen met het ontstaan van grotere temperatuurverschillen later in de herfst boven de Atlantische Oceaan. De depressies veroorzaken soms zware stormen. De meeste tussen november en april.