De ontruiming van het pand aan Nienoord 2.
De ontruiming van het pand aan Nienoord 2. Foto: Trudy Kroese

Pand asielzoekers ontruimd

DIEMEN De politie heeft vrijdagmiddag het door uitgeprocedeerde asielzoekers gekraakte pand aan de Nienoord 2 in Diemen-Zuid ontruimd. De politie verrichtte één arrestatie.

De ongeveer zestig bewoners van het kraakpand, die zich hebben verenigd in We are here, hadden vorige week te horen gekregen dat zij het pand vrijdagochtend om 09.00 uur moesten verlaten. Ruim voor 09.00 uur hadden bewoners en sympathisanten zich op straat en op het terrein van het pand verzameld. De politie arriveerde aan het begin van de middag met onder meer paarden en een arrestantenbus.

Rustig

De ontruiming verliep rustig. Vrijwel alle bewoners verlieten het pand en het terrein zonder zich te verzetten. De politie trad beheerst op. Eén persoon werd gearresteerd. Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers verbleef in het verleden in een gekraakt pand aan de Piersonstraat op bedrijventerrein Verrijn Stuart. Nadat zij daar waren vertrokken kraakten de uitgeprocedeerde asielzoekers het pand aan de Nienoord 2, vlak bij nieuwbouwwijk Holland Park. Vertegenwoordigers van We are here vroegen tijdens de gemeenteraadsvergadering van oktober aandacht voor hun situatie. Zij maakten toen duidelijk dat zij het zwaar hebben en zich in een min of meer uitzichtloze situatie bevinden.

5