Irene Swier en Barend Klarenbeek voor De Oude Smidse.
Irene Swier en Barend Klarenbeek voor De Oude Smidse. Foto's: Trudy Kroese

Bewoners van De Oude Smidse
gaan nieuwe uitdaging aan

Barend Klarenbeek en Irene Swier hebben De Oude Smidse verkocht en zijn naar Portugal vertrokken. In het voorjaar verhuizen zij naar Bonaire.

DIEMEN Barend en Irene kochten De Oude Smidse 5,5 jaar geleden van de familie Van Dijk. Zij gingen er wonen en hebben het pand gerestaureerd.

Barend: "Wij waren op zoek naar een pand dat gerestaureerd moest worden. Toen wij hier kwamen wonen was het pand een bouwval. Er was geen riool, sanitair, gas en licht. Er was geen toilet te vinden in het hele pand. De Oude Smidse is een gemeentelijk monument en dat had tot gevolg dat wij de buitenkant en inwendige structuur in originele staat moesten houden. In overleg met de monumentencommissie van Noord-Holland hebben wij het pand van binnen en buiten volledig opgeknapt." Barend en Irene hebben het werk met plezier gedaan. "Wij hebben nooit tegen het werk opgezien en nooit last van stress gehad. Er zat geen tijdsdruk op, dus wij hebben af en toe een periode weinig gedaan. Wij vinden het leuk om een oud pand op te knappen. Dat is een voorwaarde als je hier aan begint", aldus Irene. Zij hebben zich altijd prettig gevoeld in Diemen. Barend: "Wij komen uit Utrecht. De sfeer in Diemen is heel anders. De sfeer is hier heel open, iedereen praat tegen je. Wij zijn toen wij hier kwamen wonen de eerste avond meteen naar Café 't Pandje gegaan en hebben veel fantastische mensen uit de buurt leren kennen. We gaan ze missen. Wij hebben ook altijd steun gekregen van de gemeente. De mensen van de gemeente waren bereid mee te denken en hadden een coöperatieve houding." Irene: "Barend en ik lopen vaak in werkkleding. Toen wij een keer in Albert Heijn liepen kwam er een oudere man naar mij toe en zei dat de kleding die ik droeg geen gezicht was. Even later kwam hij terug en zei dat zijn vrouw dezelfde mening had. Ik vond dat hartstikke mooi." Barend en Irene besloten eerder dit jaar om een nieuw avontuur te beginnen. Irene: "Toen het einde van de verbouwing van De Oude Smidse in zicht kwam, zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij een nieuwe uitdaging aan wilden gaan. Wij hebben toen besloten om naar Bonaire te gaan, daar een bouwval te kopen en dat vervolgens op te knappen." De verhuizing naar Bonaire laat op zich wachten omdat Irene zwanger is. "Op Bonaire heerste het zika-virus en dat is gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Ik wil in een ziekenhuis in Nederland bevallen en daarna gaan we zo snel mogelijk naar Bonaire", aldus Irene. Barend en Irene hebben een camper gekocht waarmee zij naar Portugal zijn vertrokken. Zo ontsnappen zij aan de koude winter in Nederland. Enkele weken voordat Irene is uitgerekend keren zij terug naar Nederland. Zij hebben dan voor deze korte periode een huis gehuurd in Nederhorst den Berg.

'De sfeer is hier heel open, iedereen praat tegen je'

Barend en Irene hebben het pand gerestaureerd.