In de toekomst moet er betaald worden om te parkeren aan een deel van de Muiderstraatweg.
In de toekomst moet er betaald worden om te parkeren aan een deel van de Muiderstraatweg. Foto: Trudy Kroese

Betaald parkeren wordt uitgebreid

DIEMEN Het college van B en W heeft plannen om het parkeerregime op een deel van de Muiderstraatweg en achterliggende straten te wijzigen van blauwe zone naar betaald parkeren. Tijdens twee inloopavonden gaan bewoners, bedrijven en gemeente met elkaar in gesprek over de plannen.

In het verkeerstechnisch ontwerp voor de inrichting van de Oost-West As komen op de Muiderstraatweg minder openbare parkeerplaatsen terug. Het ontwerp voorziet in 62 parkeerplaatsen: 14 aan de waterkant en 48 aan de zijde van de bebouwing. Het voornemen van het college is om in ieder geval de parkeerplaatsen aan een deel van de Muiderstraatweg (tussen de Prins Bernhardlaan en Ouddiemerlaan), een deel van de Ouddiemerlaan, een deel van de Nicolaas Lublinkstraat, de Burgemeester de Kievietstraat en de Punt Sniep om te zetten van blauwe zone naar betaald parkeren.

Wethouder Scholten van Verkeer: "We hebben bij de inrichting van de Oost-West As met elkaar gekozen voor groen en ruimte, niet voor blik. Vandaar dat er in het ontwerp langs de Muiderstraatweg minder parkeerplaatsen langs het water zijn opgenomen. Om de beschikbare parkeerruimte ten goede te laten komen aan de bewoners en de bezoekers van de bedrijven, willen we in dit gebied betaald parkeren invoeren. Bezoekers kunnen voor 10 eurocent twee uur parkeren en bewoners kunnen een vergunning aanvragen." Scholten verwacht dat door de maatregel de druk op de parkeerplaatsen langs de Muiderstraatweg zal afnemen. Ook omdat het daarmee niet meer mogelijk is de blauwe schijf door te draaien, wat nu wel gebeurt. "Dit zal met name voor bewoners een positief effect hebben. Om te voorkomen dat parkeerders van de Muiderstraatweg uitwijken naar omliggende straten is ons voorstel om ook deze straten in de wijziging te betrekken."

De invoering van het betaald parkeren is afhankelijk van de werkzaamheden aan dit deel van de Oost-West As, mogelijk in de loop van 2019. Voor bewoners in het betrokken gebied verandert er eigenlijk niets: hun parkeerontheffing voor de blauwe zone wordt te zijner tijd automatisch omgezet naar een vergunning voor het betaaldparkerengebied. De kosten daarvoor zijn hetzelfde. Bezoekers van bedrijven en horeca en bewoners kunnen voor 10 eurocent twee uur parkeren. Bij langer bezoek aan bewoners kunnen zij aanvullend gebruikmaken van de bezoekersregeling voor parkeren.
De inloopavonden vinden op dinsdag 28 november van 17.00 tot 20.00 uur en donderdag 14 december van 17.00 tot 20.00 uur plaats in Schuilkerk De Hoop.