Karin Kooistra (Cordaan) en Paul Heskamp (SWD) begeleiden de dagopvang.
Karin Kooistra (Cordaan) en Paul Heskamp (SWD) begeleiden de dagopvang.

Derde dag opvang voor mensen met beginnende dementie

De gemeenteraad heeft tijdens de tweede vergadering over de begroting een aantal besluiten genomen over nieuw beleid.

DIEMEN Er komt een derde dag opvang voor mensen met beginnen dementie en de afvalstoffenheffing gaat in 2018 met 32,70 euro per huishouden omlaag. Dit - en meer - heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

Het college van B en W had in de begroting al aangegeven dat de afvalstoffenheffing in 2018 met tien euro per huishouden zou dalen. De fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, DiemenLinksaf en de SP dienden twee weken geleden een amendement in om de afvalstoffenheffing met nog eens € 22,70 per huishouden te laten dalen. Het amendement werd donderdag unaniem aangenomen. De fracties van de VVD, Leefbaar Diemen en Fractie Herder ondertekenden het amendement. De fractie van de Partij van de Ouderen stemde voor. De fractie van het CDA was niet aanwezig.

De Stichting Welzijn Diemen (SWD) kan vanaf januari 2018 een derde dag per week mensen met beginnende dementie ontvangen tijdens de dagopvang in Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Dit heeft de gemeenteraad besloten. De fracties van D66, GroenLinks, Partij van de Ouderen en DiemenLinksaf dienden hier vorige week een motie over in. Tijdens de tweede gemeenteraadsvergadering over de begroting werd de motie mede ondertekend door de fracties van de VVD, PvdA, SP en de fractie Herder en unaniem aangenomen. Wethouder Ruud Grondel van Welzijn zegde de gemeenteraad toe dat hij met de SWD gaat overleggen om te onderzoeken welke financiële mogelijkheden er zijn. De derde dag voor opvang van mensen met beginnende dementie kost 19.000 euro per jaar. Als er binnen het budget van de Wmo geen ruimte is, zal de wethouder de gemeenteraad verzoeken om het geld beschikbaar te stellen.

Een motie van de fractie van GroenLinks en de Partij van de Ouderen die tot gevolg heeft dat de gemeente de inwoners gaat wijzen op de gevaren van het stoken van geschilderd of anderszins bewerkt hout in open haard, houtkachel, allesbrander, vuurkorf en tuinhaard werd eveneens unaniem aangenomen. D66, GroenLinks en DiemenLinksaf dienden een motie in om te onderzoeken of een app zoals bijvoorbeeld Youmee, waarin burgers op laagdrempelige wijze betrokken kunnen worden bij de plan- en besluitvorming van de gemeente, gebruikt kan worden. Die app kan mogelijk worden gecombineerd met de recent gelanceerde app Openbare ruimte. De motie werd aangenomen. De fractie Herder stemde tegen. De gemeenteraad nam de motie aan van D66, GroenLinks en de VVD om op korte termijn met een zo realistisch mogelijke schatting te komen over de kosten die het aanleggen van glasvezel voor snel internet - en gelijktijdig aansluiting op iedere woning - naar verwachting met zich meebrengt. De gemeenteraad vraagt het college ook om een schatting te maken van de termijn waarop heel Diemen van glasvezel kan worden voorzien als de gemeenteraad besluit deze investering op zich te nemen.