TIW-Survivors heeft een prachtige accommodatie.
TIW-Survivors heeft een prachtige accommodatie. Foto: Yannick uit den Boogaard

TIW-Survivors maakt zich zorgen
over toekomst in Diemen

De kans is groot dat TIW-Survivors uit Diemen moet vertrekken. Ex-lid Aram Goudsmit wijst op het belang van de vereniging voor Diemen.

DIEMEN Aram Goudsmit (27) was lange tijd lid van TIW-Survivors. Hij honkbalde zijn hele jeugd bij de club. Hij was tevens trainer en leider van de jeugdteams. Aram is bij veel inwoners van Diemen bekend omdat hij jarenlang fotograaf was van het DiemerNieuws.

Aram: "Ik ben op mijn zesde jaar bij TIW-Survivors begonnen. Dat kwam door een vriendje dat bij de club honkbalde. Ik ben een paar jaar geleden gestopt omdat ik in Amsterdam ging wonen en het drukker kreeg met mijn werk."

De gemeenteraad heeft recent het college van B en W opgedragen om een onderzoek te verrichten naar de sportaccommodaties. Er worden twee opties onderzocht. De eerste optie houdt in dat er op Sportpark De Diemen twee hockeyvelden en een vierde veld voor SV Diemen komen. TIW-Survivors verhuist dan naar Amsterdam, waarschijnlijk naar Amsterdam-Oost. De tweede variant houdt eveneens in dat er twee hockeyvelden en een extra voetbalveld op Sportpark De Diemen komen en dat TIW-Survivors een plek krijgt op Spoorzicht. De kans lijkt echter groot dat er op Spoorzicht geen ruimte komt voor sport, want de gemeente wil daar waarschijnlijk (sociale) woningen en/of een middelbare school bouwen. Spoorzicht voor een groot deel groen houden is ook een optie. Aram volgt de ontwikkelingen rond TIW-Survivors.

"Ik gun hockey een prachtige plek, maar ik vind het te kort door de bocht om daarvoor het honk- en softbal, met een rijke historie in Diemen, uit de gemeente te laten verkassen. Daarvoor heb ik ook contact gezocht met wethouder Klaasse van Sportzaken en een aantal gemeenteraadsleden. De optie om op Spoorzicht een honk- en softbalveld aan te leggen is een plan waar waarschijnlijk jaren overheen gaat en eerst nog uitvoerig onderzocht moet worden. Op korte termijn zal TIW-Survivors dus genoodzaakt zijn om naar Amsterdam te verkassen en dat is eigenlijk absurd." Hij wijst op het belang van honkbal voor Diemen. "Honkbal is echt een hele leuke teamsport. Honkbal heeft een lange traditie in Diemen. Een aantal succesvolle en gerenommeerde honkballers is in Diemen begonnen of heeft hier gespeeld: Peter Callenbach, die met het Nederlands team aan de Olympische Spelen deelnam, Tjerk Smeets en Dirk van 't Klooster. Maickel Rietel is bij TIW-Survivors begonnen en speelt nu in het Nederlands team. En softbalinternational Kevin Christiani heeft ook lang voor TIW-Survivors gespeeld."

Hij wijst tevens op de impact van TIW-Survivors op de lokale gemeenschap. "TIW-Survivors geeft les op basisscholen in Diemen, verzorgt clinics en organiseert sportdagen. Daarnaast maakt de buitenschoolse opvang gebruik van het clubgebouw. TIW-Survivors is veel meer dan een sportvereniging voor haar leden. Ik zou het mij niet kunnen voorstellen dat de vereniging uit Diemen verdwijnt."

Bestuur wil blijven

'Honkbal heeft een lange traditie in Diemen'

Het bestuur van TIW-Survivors laat weten dat de vereniging op de huidige locatie op Sportpark De Diemen wil blijven. "De afgelopen twee jaar hebben wij heel hard gewerkt aan de gezondheid van onze vereniging. Met succes: het ledenaantal is bijna verdubbeld en stijgt nog steeds, onze begroting kent weer zwarte cijfers en er zijn verschillende initiatieven ontplooid op maatschappelijk en sportief gebied zoals honkbalgymles op basisscholen, clinics voor leerlingen op ons veld, het organiseren van een sportdag tijdens de Nationale Sportweek in samenwerking met de buurtsportcoach, samenwerking met kinderopvang de Kersenbende, het initiëren van een Sport BSO in samenwerking met KMN Kind & Co en het starten van een topsportprogramma voor de jeugd. Kortom: met TIW-Survivors gaat het op dit moment goed. Een voorstel van het college, dat via een amendement is teruggebracht tot slechts twee scenario's, zorgt ervoor dat TIW-Survivors op zeer korte termijn de locatie moet verlaten. Het tempo waarin dit alles gebeurt is voor een bescheiden vereniging als de onze niet bij te benen. Wij willen op de huidige locatie blijven. Hier ligt immers al een prachtig honk- en softbalveld dat met wat kleine aanpassingen aan de normen van de KNBSB kan voldoen. Er staat een schitterende kantine die op initiatief van de gemeente bij een eerdere verplaatsing op groei is gebouwd. Als er écht geen mogelijkheid blijkt om op de huidige locatie te blijven, dan staan wij open voor alternatieven. Mits deze passend zijn. Dit standpunt hebben wij ook altijd kenbaar gemaakt aan de wethouder en de ambtenaren van de gemeente. De getoonde flexibiliteit en welwillendheid om mee te denken komen ons nu duur te staan. Blijven op de huidige locatie lijkt namelijk onbespreekbaar. Op dit moment is er echter nog geen zicht op een passend alternatief. De voorliggende scenario's moeten nog verder worden uitgewerkt. Ons beeld is echter dat het binnen de huidige scenario's heel moeilijk gaat worden om een passend alternatief te vinden", aldus een reactie van het bestuur.