Afvalstoffenheffing verder omlaag

DIEMEN De afvalstoffenheffing gaat in 2018 met 32,70 euro per huishouden omlaag. Dit bleek tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering over de begroting.

Het college van B en W had in de begroting al aangegeven dat de afvalstoffenheffing in 2018 met tien euro per huishouden zou dalen. De fracties van PvdA, D66, GroenLinks, DiemenLinksaf en SP hebben donderdag een amendement ingediend om de afvalstoffenheffing met nog eens 22,70 euro per huishouden te laten dalen. De gemeenteraad stemt donderdagavond over dit amendement, dat op een meerderheid kan rekenen.

Op dit moment zijn de kosten van de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing nog opgenomen in het totaalbedrag van de afvalstoffenheffing. Het betreft hier een bedrag van 250.000 euro per jaar. Het amendement houdt in dat kwijtschelding volgend jaar gefinancierd wordt uit de algemene middelen van de gemeente. Hierdoor kan het tarief van de afvalstoffenheffing met 32,70 euro per huishouden dalen. De afvalstoffenheffing werd bij het begin van de crisis verhoogd, omdat de gemeente geld nodig had om het niveau van de voorzieningen op peil te houden. De laatste vijf jaar is het tarief van de afvalstoffenheffing steeds licht gedaald. Met deze daling komt het tarief iets onder het tarief van voor de crisis.

5