Amendement voor daling afvalstoffen-heffing

Vervolg van voorpagina.

De indieners van het amendement vinden dit het juiste moment om de afvalstoffenheffing met een aanzienlijk bedrag te laten dalen omdat de financiƫle positie van de gemeente inmiddels gezond is en de begroting, mede door de septembercirculaire, ook op termijn voldoende ruimte heeft. De septembercirculaire is een overzicht van de gelden die de gemeente van het Rijk ontvangt.

De fractie van de VVD, die er al jaren op wijst dat inwoners van Diemen hoge lokale lasten betalen, is uiteraard voorstander van het dalen van de afvalstoffenheffing. Fractievoorzitter Brigitte Wielage: "Ik vind het wel jammer dat de coalitiepartijen ons niet de kans hebben gegeven om het amendement mede te ondertekenen. Die partijen weten immers dat wij ons altijd hebben verzet tegen de hoge afvalstoffenheffing. De kwijtschelding is als element in het tarief van de afvalstoffenheffing opgenomen ter grootte van 250.000 euro. Dat noemt de coalitie nu 'minder eigenlijk', dat is niet correct. De inwoners van Diemen hebben dus al die jaren te veel betaald. Daarnaast willen wij weten of de gemeente na het verlagen van de afvalstoffenheffing bepaalde ambities wel kan waarmaken, bijvoorbeeld de eventuele vestiging van een middelbare school en de aanleg van hockeyvelden." De Partij van de Ouderen zal het amendement steunen, geeft fractievoorzitter Peter Prins aan. Dit geldt ook voor de Fractie Herder. Rosali Herder laat weten dat zij bereid is het amendement mede te ondertekenen.

Percentage

Leefbaar Diemen heeft een motie over de afvalstoffenheffing ingediend en wil dat de afvalstoffenheffing met een percentage van het tarief daalt. Dit zou betekenen dat eenpersoonshuishoudens met een grotere daling te maken krijgen dan meerpersoonshuishoudens. Ook wil de partij dat het dividend dat Meerlanden aan de gemeente uitkeert niet in de algemene reserve wordt gestort, maar wordt gebruikt om de afvalstoffenheffing verder te laten dalen. De oppositiepartij wil dat het bedrag dat de gemeente aan kwijtschelding kwijt is wordt doorberekend aan de gemeentelijke afdeling die hiervoor verantwoordelijk is, de afdeling Sociale Zaken. De partij wil tevens dat er in de wijken betere mogelijkheden komen om het afval te scheiden.