Gemeente niet blij met inzet 'oude' trams

DIEMEN Het GVB gaat met ingang van de invoering van de dienstregeling van de Noord-Zuidlijn in de zomer van 2018 oud materieel laten rijden op lijn 19. Het nummer van tram 9 wordt vanaf dat moment gewijzigd in lijn 19.

De Partij van de Ouderen (PvdO) heeft hier recent vragen over gesteld aan het college van B en W. Het college van B en W laat de PvdO weten dat zij tot voor kort niet op de hoogte was van deze maatregel van het GVB, maar dat het bedrijf dit inmiddels heeft bevestigd.

Zorgen

De PvdO maakt zich zorgen over het inzetten van oud materieel omdat deze trams minder gebruiksvriendelijk en minder comfortabel zijn dan de moderne trams. De PvdO wijst hier onder meer op de hoge instap. Het college van B en W wijst de PvdO erop dat die trams in het midden ook een lage instap hebben.

Het college van B en We heeft navraag gedaan bij de Vervoerregio en die heeft aangegeven dat het inzetten van oud materieel binnen de concessie-eisen valt. Het college van B en W heeft erop aangedrongen dat nieuw trammaterieel zo snel mogelijk op lijn 19 wordt ingezet. In het Vervoerplan Noord/Zuidlijn zal lijn 16 worden opgeheven en lijn 24 minder frequent gaan rijden (twee van de drie lijnen in het huidige net waar deze trams op rijden), terwijl de tramvloot van het GVB toch optimaal ingezet moet worden. Daarom zal dit materieel op een andere lijn moeten gaan rijden, aldus de Vervoerregio.

Het GVB is bezig om nieuw materiaal te bestellen, de zogenaamde 15G-trams. De nieuwe trams gaan naar verwachting vanaf medio 2019 rijden. Ze gaan oudere modellen vervangen en gaan te zijner tijd onder meer rijden op de vernieuwde Amstelveenlijn. Daarna zullen de nieuwe trams ook op andere lijnen worden ingezet.


Steekpartij in pand Nienoord

DIEMEN In een pand aan Nienoord in Diemen-Zuid heeft woensdag rond 12.15 uur een steekincident plaatsgevonden.

Een man stak een andere man. Het slachtoffer is met lichte verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis. De politie heeft een verdachte aangehouden.