Veel mensen voelen zich onveilig in Bergwijkpark en omgeving.
Veel mensen voelen zich onveilig in Bergwijkpark en omgeving. Foto: Trudy Kroese

VVD: uitbreiding beveiliging Bergwijkpark en station

DIEMEN De fracties in de gemeenteraad hebben tijdens de eerste vergadering over de begroting via moties en amendementen voorstellen gedaan voor nieuw beleid.

De fractie van de VVD wil uitbreiding van de beveiliging bij station Diemen-Zuid en in Bergwijkpark. De bewoners van de containerwoningen voor studenten bij Bergwijkpark maken zich zorgen over hun veiligheid. Ook vinden er regelmatig incidenten plaats. Een aantal studenten vertelde dit onlangs aan het DiemerNieuws. De VVD vraagt het college van B en W om ervoor te zorgen dat de verlichting in Bergwijkpark goed werkt. Daarnaast wil de oppositiepartij dat het college de gemeenteraad nog deze maand informeert over wat de kosten zijn van uitbreiding van de beveiliging. Particuliere beveiligers zijn nu actief van maandag tot en met vrijdag van 17.00 uur tot 22.00 uur. De VVD wil dat deze beveiliging wordt uitgebreid tot 24.00 uur en dat de beveiligers ook in de weekeinden tot middernacht toezicht gaan houden. De liberalen vragen tevens of extra inzet van de politie tijdens deze uren tot de mogelijkheden behoort en of het mogelijk is om de handhavers van de gemeente in te zetten.
De VVD wil ook dat de wijkagenten fulltime actief worden. De liberalen wijzen erop dat de wijkagent in Diemen-Noord slechts twee dagen per week actief is en willen uitbreiding van de capaciteit, zodat de wijkagent overdag, maar ook in de avonduren en 's nachts aanwezig is in Diemen-Noord. De VVD heeft een amendement ingediend over de verbetering van de verlichting rondom winkelcentrum Diemerplein.

D66 vraagt om onderzoek naar glasvezel
in heel Diemen

De fracties van GroenLinks, D66, Partij van de Ouderen en DiemenLinksaf willen dat er in Huis van de Buurt 't Kruidvat een derde dag komt voor de opvang van mensen met beginnende dementie. Het betreft hier een activiteit van de Stichting Welzijn Diemen (SWD). In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid is nu twee dagen per week dagopvang voor mensen met beginnende dementie. Dit maakt het voor de deelnemers mogelijk om langer mee te doen aan de Diemense samenleving en het ontlast de mantelzorgers. De Stichting Welzijn Diemen wil de dagopvang graag met een dag uitbreiden. Dit kost ongeveer 19.000 euro per jaar, aldus de indieners van de motie. De vier partijen verzoeken het college van B en W om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de SWD om de extra dag voor dagopvang te realiseren.

De fracties van GroenLinks en DiemenLinksaf vragen het college van B en W te onderzoeken of er belangstelling is voor een ouderenraad, die zal bestaan uit inwoners van Diemen met een AOW-gerechtigde leeftijd. De partijen stellen dat de ouderenraad een goed onderdeel zou vormen van de inspanningen van de gemeente om inwoners op een laagdrempelige wijze meer bij de politiek te betrekken. Er zijn al een kinderraad en een jongerenraad.

Ook willen GroenLinks en DiemenLinksaf dat het college onderzoekt of een app als Youmee in Diemen gebruikt kan worden om burgers op een laagdrempelige wijze te betrekken bij plan- en besluitvorming. De app zou gecombineerd kunnen worden met de reeds gelanceerde app Meldingen openbare ruimte. GroenLinks wil ook onderzocht zien of het mogelijk is om losstaande fietsenrekken te plaatsen bij de ingang van winkelcentrum Diemerplein aan het Van Markenplantsoen/Kerckerinckweg. D66 heeft een motie ingediend die ertoe moet leiden dat in Diemen glasvezel wordt aangelegd. De democraten willen dat het college onderzoekt wat de kosten zijn en een inschatting op welke termijn heel Diemen van glasvezel kan worden voorzien.

GroenLinks en DiemenLinksaf willen ouderenraad

Leefbaar Diemen wil de toeristenbelasting laten stijgen ten bate van de algemene middelen. Door de drukte in Amsterdam zal het aantal toeristen in Diemen toenemen en de toeristenbelasting is relatief laag. Ook wil Leefbaar Diemen dat het college de mogelijkheid onderzoekt om 'de driehoek' bij het Diemerbos als sportaccommodatie in te richten en een overzicht van de kosten.

De fractie van de PvdA vraagt om een reserve van 1 miljoen euro in te stellen voor aanloopverliezen voor sociale woningbouw. Die reserve is in 2007 opgeheven. De PvdA meent dat de financiƫle positie van de gemeente dusdanig goed is dat de reserve weer kan worden ingesteld.