Uit-geprocedeerde asielzoekers moeten pand Arq verlaten

DIEMEN Stichting Arq heeft besloten geen gebruikersovereenkomst te sluiten met 'We are here'. Dit heeft burgemeester Erik Boog aan de fracties van de gemeenteraad laten weten.

'We are here' is een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die verblijft in het pand van Arq aan de Nienoord 5 in Diemen-Zuid. Een vertegenwoordinging van We are here heeft tijdens de raadsvergadering van oktober ingesproken en aandacht voor hun situatie gevraagd. Boog: "Ik heb daarbij aangegeven in gesprek te zijn met Arq. De dag na de raadsvergadering is dat overleg voortgezet. Ik heb toen nog eens nadrukkelijk aangegeven wat de gemeente/regio wel en niet kan betekenen in deze complexe zaak en wederom bepleit dat Arq een gebruikersovereenkomst zou sluiten met de groep, zoals dat bijvoorbeeld ook in Ouderkerk aan de Amstel is gebeurd."

"Aanvankelijk leek er ruimte bij Arq te ontstaan om dit ook te doen. Inmiddels heeft de directie van Arq de gemeente en de groep echter laten weten dat onze oproep zwaar is meegewogen in de beslissing, maar Arq toch heeft besloten geen gebruikersovereenkomst te gaan sluiten met We are here. Dit betekent helaas dat het Openbaar Ministerie, die daartoe de bevoegde partij is, tot ontruiming van het pand zal overgaan op een nader door hen te bepalen tijdstip, na overleg met de groep en de politie."


App

Vervolg van voorpagina.

Op dit moment kan de status worden gevolgd voor: Melding openbare ruimte, Een verhuizing, Klacht over de gemeente, Aanvragen en/of wijzigen leerlingenvervoer en Aanvragen subsidie. Deze producten worden in de toekomst uitgebreid. Bewoners hoeven hiervoor dus niet meer naar de gemeente te bellen of langs te komen. Het voordeel van de Makkelijk Melden-app is dat de bewoner naast de locatiegegevens ook een foto van de situatie kan meesturen. Het melden via de app is vooral handig als een inwoner op straat loopt en direct een melding wil doorgeven. Voor bewoners die geen smartphone hebben, verandert er niets. Zij kunnen gewoon via de website van de gemeente of telefonisch hun melding doorgeven.