Tram 9 op de keerlus bij De Sniep.
Tram 9 op de keerlus bij De Sniep. Foto: Trudy Kroese

Doortrekken van tram: voorstanders en tegenstanders

Er komt een onderzoek naar het doortrekken van lijn 9. Wat vinden de bewoners van Plantage De Sniep ervan?

DIEMEN Het doortrekken van lijn 9 keert om de zoveel tijd weer terug op de politieke agenda. Er worden nu twee opties onderzocht: het doortrekken van de tram naar station Amsterdam Bijlmer Arena en het doortrekken van de tram langs het industrieterrein naar station Diemen-Zuid.

Voor bewoners die aan het begin van Plantage De Sniep wonen is de afstand naar het begin/eindpunt van de trein gering. De wijk groeit echter nog steeds en er zijn ook woningen opgeleverd die een flink stuk van de tramhalte liggen. Een voorbeeld hiervan zijn de woningen op de vrije kavels, vlak bij Sportpark De Diemen.

Karin heeft haar kind net naar brede school De Kersenboom gebracht. Zij woont aan de zuidkant van Plantage De Sniep, de wijk die aan het water van de Weespertrekvaart ligt. "Ik zou het wel fijn vinden als de tram wordt doorgetrokken naar station Bijlmer Arena. Dan wordt het gebied rond de Arena makkelijker bereikbaar. Ik ga daar weleens naar de bioscoop. Ook is het handig voor mensen die bij ons op bezoek komen. Die wonen vrijwel allemaal in Amsterdam en als de tram dichter bij onze woning stopt is dat makkelijker."

Simon wacht op de beginhalte op de tram. Hij woont ongeveer een jaar op Plantage De Sniep Zuid. "Ik maak dagelijks gebruik van de tram. Ik stap straks uit bij het Waterlooplein. Ik ben erg tevreden over de huidige route van lijn 9. Maar vanaf de zomer van volgend jaar rijdt de tram niet meer door naar het Waterlooplein en moet ik overstappen. Dat vind ik minder."

Ook hij is voorstander van het doortrekken van de tram. "Ik vind het doortrekken naar station Diemen-Zuid een goede optie. We krijgen dan een directe verbinding met de metro. Dat betekent een uitbreiding van het openbaar vervoer voor deze wijk."

Sander woont sinds kort in complex De Woonhoeve, vlak bij het terrein van TIW-Survivors. "Ik moet nu een flink stuk lopen om bij de tram te komen. Ik zou het goed vinden als de tram wordt doorgetrokken naar station Bijlmer Arena. Dat is dicht bij de Johan Cruijff Arena, de Ziggo Dome en Afas Live."

Johan Cruijff Arena en de Ziggo Dome worden dan beter bereikbaar

Peter van Rooij, waarnemend voorzitter van SV Diemen, is eveneens voorstander van het doortrekken van de tram. "Wat mij betreft komt er een halte bij de ijsbaan op de Sniep. Dat scheelt zeker 300 meter lopen voor mensen die onze accommodatie willen bereiken. Ik zie regelmatig mensen met voetbaltassen van het eindpunt van de tram naar ons terrein lopen."

Er zijn ook bewoners voor wie het doortrekken van de tram niet hoeft. Een bewoonster van de noordkant van Plantage De Sniep is tevreden met de huidige situatie. "Het doortrekken van de tram vind ik een beetje gekunsteld. We hebben hier goed openbaar vervoer. Er rijden hier bussen die naar station Bijlmer Arena gaan."