Burgemeester Erik Boog heeft Rob Verheuvel de Zilveren Speld overhandigd.
Burgemeester Erik Boog heeft Rob Verheuvel de Zilveren Speld overhandigd. Foto: Trudy Kroese

Rob Verheuvel neemt afscheid van de gemeenteraad

DIEMEN Fractievoorzitter Rob Verheuvel (67) nam donderdag afscheid van de gemeenteraad. Hij is al geruime tijd ziek.

Waarom ben je gestopt als raadslid?
"In de zomer van 2015 had ik zoals bijna elk jaar last van een niersteen. Na de zomer heb ik van deze niersteen een foto laten maken. Bij het beoordelen van deze foto constateerde mijn uroloog dat hij 'nog wat zag op deze foto' en dat bleek dus de alvleesklierkanker te zijn. Een geluk bij een ongeluk dus, want normaal gesproken zie je deze vorm van kanker te laat en begin je dus ook te laat met de behandeling. Ik kon nog net op tijd geopereerd worden (een whipple-operatie). Na deze operatie volgde chemotherapie. Ik ben nu 15 jaar politiek actief in Diemen, waarvan de eerste 4 jaar als fractieopvolger en de laatste 11 jaar als gemeenteraadslid. Ik kies er nu voor om aan deze periode een einde te laten komen, omdat mijn ziekte terminaal is en je nooit van tevoren weet wanneer je daadwerkelijk zou moeten stoppen. Dan kies ik ervoor om dat zelf te bepalen. Dat legt ook niet zo'n druk op de huidige fractievoorzitter."

Taakverdeling

Hoe kijk je terug op jouw periode in de gemeenteraad?
"Vanaf het moment dat ik in de gemeenteraad kwam, maakt mijn partij de PvdA deel uit van de coalitie die de gemeente Diemen bestuurt. Ik heb al die 11 jaar mijn best gedaan om deze coalities vast in het zadel te houden en te voorkomen dat sommige kikkers uit de kruiwagen zouden springen. Diemen is nu eenmaal gebaat bij een stabiel gemeentebestuur. En wat dat betreft was de taakverdeling tussen het college en met name Lex Scholten, de PvdA-wethouder, en mij al die 12 jaar uitstekend."

Sportminded

Waar ben je trots op?
"Ik mag denk ik trots zijn op het feit dat Diemen een sportminded gemeente is geworden sinds ik me met de politiek bezig ben gaan houden. Denk maar eens aan alle sportfaciliteiten die er in Diemen gekomen zijn. Maar ook voor al die groeperingen die het financieel niet breed hebben, heb ik altijd mijn nek uitgestoken. Ik mag wel zeggen dat ik een echte sociaal-democraat ben. Al zou je dat misschien van de buitenkant niet zeggen, omdat ik representatievere kleren draag dan bijvoorbeeld iemand als Hans Spekman. Kleren maken de man, is mijn motto."

Schulp

'Diemen is een sportmindend gemeente geworden'

Hoe zie je de toekomst van de PvdA, ook in Diemen?
"Ik ben ontzettend teleurgesteld in het feit dat de PvdA er landelijk gezien zo slecht voorstaat. Maar dat is volgens mij ook wel te wijten aan de landelijke kopstukken van de PvdA die veel te veel in hun schulp zijn gekropen in plaats van dat ze het beleid met trots verdedigd hebben, zoals de VVD wel heeft gedaan. Toch heb ik goede hoop dat we er weer snel bovenop komen. Landelijk dan, want in Diemen zelf hebben de inwoners gelukkig toch wel doorgehad dat wij een goed gemeentelijk beleid hebben gevoerd de afgelopen 12 jaar. Ik wens Diemen en de inwoners van Diemen een leuke verkiezingstijd toe, net zoals ik mijn opvolger in de gemeenteraad veel succes toewens."