Enith Brigitha toont 'Zwemmen in de schaduw van doping'.
Enith Brigitha toont 'Zwemmen in de schaduw van doping'. Foto: Trudy Kroese

'Er is mij en een groot aantal andere zwemsters onrecht aangedaan'

'Zwemmen in de schaduw van doping' is de titel van het boek over het leven en de loopbaan van zwemster
Enith Brigitha (62).

DIEMEN Enith Brigitha is zweminstructeur bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Zij heeft door de jaren heen veel inwoners van Diemen zwemles gegeven.

Enith werd in 1955 geboren op het eiland Curaçao. Zij manifesteerde zich al op jonge leeftijd als een groot zwemtalent. In 1969 gingen haar ouders uit elkaar. Haar moeder besloot in 1970 met haar kinderen naar Nederland te gaan. Enith was toen 15 jaar. Het was een grote overgang: zo moest het gezin wennen aan het kille Nederlandse klimaat. In Nederland ontwikkelde Enith haar zwemtalent verder. Zij werd lid van de Amsterdamse zwemvereniging Het Y en maakte vele trainingsuren in Sportfondsenbad Oost in Amsterdam.

Olympische Spelen

Enith Brigitha kan terugkijken op een prachtige loopbaan. Zij won vele nationale en internationale prijzen en deed mee aan de Olympische Spelen van 1972 in München en 1976 in Montreal. De Olympische Spelen in München werden getroffen door een terroristische aanslag van Zwarte September. Hierbij kwamen elf Israëlische atleten en een West-Duitse politieman om het leven. Tijdens de Olympische Spelen in Montreal was Enith enorm succesvol. Zij veroverde twee bronzen medailles, op de 100 en 200 meter vrije slag. Maar als haar tegenstanders op een eerlijke wijze hadden gestreden waren dit een gouden en zilveren medaille geweest. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag zilver. Op de 200 meter vrije slag was de zilveren medaille voor de Amerikaanse Shirley Babashoff. Later is vast komen te staan dat de twee zwemsters uit de DDR doping hadden gebruikt. In het boek is uitgebreid aandacht voor het dopinggebruik van de zwemsters uit de DDR. "Het dopinggebruik van de zwemsters uit de DDR werd bekend na de val van de Muur. Maar wij hadden al veel eerder de indruk dat er iets niet klopte. Sommige zwemsters uit de DDR hadden een lage stem, het leek soms wel een mannenstem. Nee, ik ben zeker niet verbitterd, maar er is mij en een groot aantal andere zwemsters onrecht aangedaan. Ik begrijp wel dat die zwemsters uit de DDR in feite geen keuze hadden. Zij waren jong en wisten niet wat zij kregen toegediend. Een aantal zwemsters uit de DDR heeft gevolgen ondervonden van het gebruik van doping." In het boek staat dat een zwemster een levertumor kreeg en andere zwemsters misvormde kinderen. Het zijn slechts enkele voorbeelden, aldus Enith.

Anekdoten

'Zwemmen in de schaduw van doping' is geschreven door journaliste Jeannette van Ditzhuijzen. Jeannette en Enith hebben ongeveer een jaar aan het boek gewerkt. Het is meer dan een sportboek. Het boek geeft een mooi beeld van het leven van een meisje dat op jonge leeftijd naar een ander land met een ander klimaat en een andere cultuur verhuist, zich snel aanpast en een imposante sportcarrière opbouwt. Er staat een aantal opvallende anekdoten in het boek. Zo hadden de trainers en begeleiders er moeite mee toen Enith een vriend kreeg. Het ging om Jan Sallé. Enith en Jan trouwden later, zijn nog steeds bij elkaar en zijn ouders van drie dochters en grootouders van vier kleinkinderen. Een opmerkelijke passage is de verontwaardiging die in 1976 ontstond toen Enith als eerste niet-blanke zwemster een medaille behaalde op de Olympische Spelen in Montreal. Zij effende het pad voor andere succesvolle donkere zwemmers en zwemsters. Enith heeft veel erkenning gekregen voor haar prachtige loopbaan. Zo werd zij in 2015 opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten. Op Curaçao is een zwembad naar haar vernoemd.

Enith Brigitha geeft zwemles in sportcentrum in Diemen