Marjolijn 'ziet de bui al hangen'.
Marjolijn 'ziet de bui al hangen'. Foto: Arjan Benning

'Het is wel cabaret, geen therapie'

DIEMEN De shows van cabaretière Marjolijn van Kooten gaan over zaken als angst en depressie. Zware onderwerpen, maar ook haar derde show 'Ik zie de bui al hangen' is geen zware voorstelling, belooft Marjolijn. Zaterdag 28 oktober staat ze op het podium in Theater de Omval.

Marjolijn, die overigens de eerste vijf jaar van haar leven in de Rode Kruislaan in Diemen woonde, leed zelf jarenlang aan een zware angststoornis. "Eén op de drie mensen heeft weleens last gehad van een psychische stoornis. Het is een groot probleem en een taboe om over te praten", vertelt Marjolijn. "Voor mij is het al 12 jaar geleden en ik heb alles opgelost met therapie en verwerkt. Daardoor heb ik voldoende afstand om erover te vertellen, maar dan wel op zo'n manier dat mensen erom kunnen lachen. Ik vertel mijn eigen verhaal, dus mag ik er ook grappen over maken."

Dat zij het zelf heeft overwonnen, zal voor mensen die nog midden in een depressie zitten hoopgevend zijn. Maar de voorstelling is zeker niet alleen bedoeld voor mensen die een moeilijke tijd doormaken. "De ervaring leert dat mijn publiek voor de helft bestaat uit patiënten en hulpverleners en voor de andere helft uit mensen die gewoon een avondje uit willen." De gang langs coaches, yogadocenten en spirituele centra waar Marjolijn met veel humor over vertelt, zal voor veel mensen herkenbaar zijn, ook al hebben ze geen depressie. Toch is de eerste groep wel heel belangrijk. "Ik maak wat ik zelf graag had willen zien toen ik er zelf nog diep in zat. Bovendien: mensen die een psychische aandoening hebben gehad, blijven altijd bang dat het terugkomt. Ik ook, ik zie de bui al hangen en dat is ook de drijfveer geweest voor deze voorstelling." Maar wel met veel humor dus. "Het is wel cabaret, geen therapie-avond", verzekert Marjolijn. "U knapt er echt van op!"

Kaarten reserveren kan via theaterdeomval.nl.