Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits.
Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits. Foto: Trudy Kroese

Raadslid Leo Smits verruilt DiemenLinksaf voor Leefbaar Diemen

DIEMEN Leo Smits is overgestapt van de fractie van DiemenLinksaf naar de fractie van Leefbaar Diemen.

Smits: "Ik voelde mij niet meer senang bij DiemenLinksaf. Ik heb mij de laatste paar jaar in politiek opzicht ontwikkeld en ben tot de conclusie gekomen dat de begrippen links en rechts niet zoveel meer zeggen in de lokale politiek. Ik ben naar Leefbaar Diemen overgestapt omdat dat een lokale partij is die dicht bij de burgers staat."

Smits vormde samen met Anne-Miek Wijnbergen de fractie van DiemenLinksaf. Zij waren tot december 2015 samen met Wim van Vugt lid van de fractie van de SP. Maar na een conflict binnen de fractie van de SP scheidden Wijnbergen en Smits zich af en gingen door als DiemenLinksaf. Van Vugt vormt sinds december 2015 een eenmansfractie van de SP. De SP doet overigens niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

De politieke stoelendans in december 2015 had grote gevolgen voor het college van B en W. De coalitie verloor de meerderheid in de gemeenteraad en SP-wethouder Maïta van der Mark trad in januari 2016 af.

Wijnbergen: "Ik vind de overstap van Leo naar Leefbaar Diemen wel bijzonder omdat DiemenLinksaf nadrukkelijk in het linkse speelveld opereert en Leefbaar Diemen meer in het rechtse. Het verschil tussen links en rechts is ook in Den Haag lastig uit te leggen. Maar het is goed als mensen doen waar hun hart ligt. Dat respecteer ik."

Wijnbergen heeft kritiek op Leefbaar Diemen. Die partij heeft volgens haar Leo Smits benaderd om over te stappen. "Dat Leefbaar Diemen al voor de verkiezingen mensen ronselt vind ik kwalijk, maar ook dat is politiek." Wijnbergen geeft aan dat DiemenLinksaf hoogstwaarschijnlijk niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. "Tenzij ik voldoende tegengeluiden hoor stopt hier het avontuur. Wat ik wel oprecht jammer vind is dat bij de gemeenteraadsverkiezingen geen socialistisch geluid meer te horen zal zijn, ook al omdat de SP niet meer meedoet."

'Ik voelde mij niet meer senang bij DiemenLinksaf'

Jan Sikking, de fractievoorzitter van Leefbaar Diemen, ontkent de aantijging van Wijnbergen. "Wij hebben begrepen dat Leo zich de laatste tijd wat minder prettig voelde in de fractie van DiemenLinksaf. Hij heeft contact met ons gezocht en met het bestuur en de fractie van Leefbaar Diemen gesproken en zich bij ons aangesloten." Leefbaar Diemen heeft een roerige periode achter de rug. Fractievoorzitter Rosali Herder stapte onlangs uit de partij en vormt nu een eenmansfractie: Fractie Herder.