Community-building wordt structureel geregeld

DIEMEN De bewoners die deelnemen aan het project Communitybuilding bij de Rode Kruislaan krijgen een eigen ruimte in kinderdagverblijf de Toversteen.

De ervaringen en resultaten van communitybuilding bij de Rode Kruislaan zijn zo positief dat de gemeente het project een zetje in de rug wil geven. De gemeente heeft geld vrijgemaakt voor een eigen ruimte voor bewoners van de Rode Kruislaan en het aantrekken van een opbouwwerker. Met deze maatregelen zorgt het college van B en W ervoor dat de positieve ervaringen die vanaf januari zijn opgedaan een duurzaam vervolg krijgen.

Het project met communitybuilding is begin dit jaar bij de Rode Kruislaan gestart met twee communitybuilders, Irma Vroegop en Birgit Oelkers van Plan en Aanpak. Irma en Birgit hebben veel ervaring met communitybuilding. Zij hebben bewoners met elkaar in contact gebracht, wensen en behoeften bespreekbaar gemaakt, en bewoners de mogelijkheid geboden om met hun eigen ideeën aan de slag te gaan.

Activiteiten

Dit heeft geleid tot tal van activiteiten voor de kinderen zoals huttenbouwdagen, wekelijkse sport- en spelactiviteiten en een voetbaltoernooi. Voor volwassenen zijn er een picknick en een fotoproject georganiseerd en zijn er zomerworkshops gehouden, onder andere over omgaan met overlast. Zo is er een netwerk ontstaan van bewoners die zich hebben ingezet en willen blijven inzetten voor de Rode Kruislaan.

Een van de doelen van het project was dat er een duurzame verandering zou plaatsvinden en bewoners niet afhankelijk zijn van de communitybuilders. Het hebben van een eigen ruimte, waar bewoners elkaar ontmoeten en initiatieven van de grond kunnen tillen, is dan van belang.

Het college van B en W heeft hier positief op gereageerd en een bedrag van 6.750 euro uitgetrokken voor het huren van een ruimte in kinderdagverblijf de Toversteen. De bewoners kunnen gebruikmaken van deze ruimte. De huurperiode is deze maand ingegaan. De Stichting Welzijn Diemen krijgt een subsidie van 30.000 euro om voor de periode van een jaar een opbouwwerker in te zetten voor 20 tot 24 uur per week, met als aandachtswijken de Rode Kruislaan en de Beukenhorst.