Diemen in 2018 gastgemeente landelijke dag kinder-burgemeesters

DIEMEN Diemen organiseert in 2018 de landelijke dag voor kinderburgemeesters.

Dit jaar was de gemeente Delft gastgemeente omdat het bestuur van deze stad kinderparticipatie heel belangrijk vindt en daarom ook een kinderburgemeester wil aanstellen.

Ook de gemeente Diemen vindt kinderparticipatie erg belangrijk. In 2016 heeft de burgemeester voor de eerste keer een oproep gedaan voor de functie van kinderburgemeester. Inmiddels is Marit Engelberts de tweede kinderburgemeester van Diemen. Zij heeft afgelopen schooljaar onder andere het onderwerp pesten bij de scholen onder de aandacht gebracht.

Naast de kinderburgemeester is er ook een kinderraad die gedurende het schooljaar diverse projecten aanpakt en wordt betrokken bij onderwerpen vanuit de gemeentelijke organisatie met betrekking tot jeugd. Binnenkort gaat burgemeester Boog om de tafel met Kinderrechten.nl om gezamenlijk een leuk en inspirerend programma voor de landelijke dag voor kinderburgemeesters 2018 te bedenken waar ook de kinderraad bij betrokken zal worden.

Vluchtelingenkinderen

In 2016 is voor de eerste keer deze landelijke dag georganiseerd. De toenmalige kinderburgemeester van Aalsmeer, Vince Boom, kwam met het idee om alle kinderburgemeesters uit te nodigen om ervaringen met elkaar te delen. Het programma stond die dag in het teken van het thema 'Vluchtelingenkinderen'. Samen met een aantal vluchtelingenkinderen hebben zij toen een actieplan gemaakt met wensen om te zorgen dat deze groep kinderen een fijn en vrolijk leven in Nederland kan hebben. Met dit actieplan is de vorige kinderburgemeester van Diemen Mirthe Chung in Diemen aan de slag gegaan.

Ieder kind mag meedoen

Dit jaar stond het programma in het teken van kinderparticipatie: 'Ieder kind mag meedoen'. Gastgemeente Delft was voornamelijk benieuwd naar de rol van kinderburgemeester, hoe die in contact komt met andere kinderen in de gemeente en hoe het bestuur ervoor kan zorgen dat de kinderburgemeesters goed hun werk kunnen doen. Delft zal binnenkort ook een kinderburgemeester gaan introduceren.