Studenten hebben kritiek op verlichting in park.
Studenten hebben kritiek op verlichting in park. Foto: Trudy Kroese

'Als ik het echt niet vertrouw, ren ik door het park'

Bewoners van de containerwoningen voor studenten bij Bergwijkpark maken zich zorgen over hun veiligheid als zij door het park lopen.

DIEMEN Vooral vrouwelijke bewoners vinden het vervelend om in het donker alleen door het park te lopen. Het DiemerNieuws maakte met drie bewoonsters een wandeling door het park.

We ontmoeten Yvette (23), Lotte (21) en Ana (25) in een van de containerwoningen voor studenten. De jonge vrouwen draaien er niet omheen: zij voelen zich niet veilig als zij in het donker door het park lopen. Die mening wordt door veel meer bewoners gedeeld, want de brief die studenten aan het college van B en W en de fracties in de gemeenteraad stuurden, werd door meer dan honderd bewoners ondertekend.

Routes

Sinds een deel van het Bergwijkpark voor werkzaamheden is afgesloten, kunnen de bewoners die naar station Diemen-Zuid of de campus willen kiezen uit twee routes: de omleiding door het park of de Bergwijkdreef. Ana: "Ik loop soms over de Bergwijkdreef, want dat voelt toch veiliger. Maar ik heb begrepen dat ook vrouwen die over de Bergwijkdreef lopen soms door mannen in auto's lastig worden gevallen."

Het is een doordeweekse avond rond 20.00 uur. We verlaten de containerwoning en gaan lopend door het Bergwijkpark naar station Diemen-Zuid. Doordat een deel van het Bergwijkpark is afgesloten, is de route door het park langer dan voorheen.

Voorzorgsmaatregelen

Mannen vallen vrouwen lastig die door het park lopen

Het is inderdaad geen pretje om in het donker door het park te lopen. De verlichting is verre van optimaal, een aantal lantaarnpalen is defect. Na verloop van tijd maakt het pad een bocht. We lopen dan enkele tientallen meters door een stuk van het park dat wel heel donker is. Yvette, Lotte en Ana vertellen dat zij verhalen kennen van vrouwen die in het park zijn lastiggevallen door mannen. Het gaat dan vaak om opmerkingen die als vervelend en soms als bedreigend worden ervaren. Ook hangen er vaak zwervers of verslaafden op de bankjes in het park. Als het donker is lopen Yvette, Lotte en Ana het liefst niet alleen door het park. Dat geldt voor veel bewoners van de containerwoningen. Maar als er geen andere optie is, nemen zij voorzorgsmaatregelen. Yvette: "Ik loop soms met een onbekende mee, maar als ik het echt niet vertrouw ren ik door het park." Lotte gaat zo vaak mogelijk met de fiets, maar als zij alleen door het park moet lopen, neemt ook zij voorzorgsmaatregelen: "Als het kan, houd ik telefonisch contact met iemand. Die kan dan horen hoe het met mij gaat." Ana kiest er net zoals Yvette voor om met iemand mee te lopen. "Soms loop ik met iemand mee die ik niet ken. Die gebruik ik dan ongevraagd als buddy. Dat voelt toch veiliger." Zij weten dat er van maandag tot en met vrijdag tussen 17.00 uur en 22.00 uur beveiligers actief zijn rond station Diemen-Zuid en in Bergwijkpark. Zij zouden het liefst zien dat de beveiligers ook in het weekeinde en tot later in de avond aanwezig zijn en zich ook nadrukkelijk laten zien.