Bij de brand kwam een man om het leven en vielen vier gewonden.
Bij de brand kwam een man om het leven en vielen vier gewonden. Foto: Trudy Kroese

Gemeente gaat aan slag met conclusies van rapport

DIEMEN De besluiten die kort na het sein 'brand meester' werden genomen waren het gevolg van gebrekkige communicatie tussen de officier van dienst (OvD) en de bevelvoerders. Dat meldt het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in haar rapport over de brand op 19 juli in de studentenflat aan de Rode Kruislaan. De hulpdiensten troffen vlak nadat zij bij de studentenflat waren gearriveerd drie gewonden in het gebouw aan. Om 04.22 uur werd het sein 'brand meester' gegeven.

De bevelvoerders die in de brandende flat waren geweest, adviseerden de OvD om de hele flat te ontruimen. De OvD volgde dit advies niet op omdat hij meende dat alle bewoners het gebouw hadden verlaten. Een van de bevelhebbers gaf aan dat er in het centrale trappenhuis rook hing. De OvD zag geen rook in het doorzichtige vluchttrappenhuis aan de zijkant van de flat. Hij wist op dat moment niet van het bestaan van het centrale trappenhuis en dat was het trappenhuis waar de bevelhebber op doelde.

Opnieuw alarm

Om 07.46 uur werd er opnieuw brandalarm geslagen. De brandweer van Diemen was om 07.49 uur ter plaatse en ging via het centrale trappenhuis naar de twaalfde verdieping. Daar troffen zij het dodelijke slachtoffer aan. De bevelvoerder gaf opdracht om de bovenliggende verdiepingen en de liften te controleren op de aanwezigheid van andere slachtoffers. Daar werd niemand aangetroffen. Rond 08.29 uur kwam via het vluchttrappenhuis onder begeleiding van een politieagent een vrouwelijk slachtoffer naar buiten. Dit slachtoffer was door de politieagent aangetroffen, staand in de deuropening van de linkergang op de elfde verdieping. Daarop besloot de hoofdofficier van dienst in overleg met de politie om alle appartementen te controleren op mogelijke slachtoffers. Hierbij werden geen slachtoffers meer aangetroffen.

Vluchtwegen

In het rapport staat ook kritiek op de vluchtwegen. Het gebouw voldeed aan de eisen die het bouwbesluit stelt aan het brandveilig gebruik van het gebouw. Maar omdat bij deze brand de vluchtroute via het centrale trappenhuis niet meer bruikbaar was (doordat de brand- en rookwerende deur naar het centrale trappenhuis als gevolg van de brandstichting direct na het ontstaan van de brand werd opengedrukt) heeft het voldoen aan de wettelijke eisen niet geleid tot een veilige vluchtsituatie. Het was niet mogelijk om dit centrale trappenhuis op iedere gewenste verdieping te verlaten om naar het vluchttrappenhuis te gaan. Er was evenmin een vluchtplan voor de bewoners, ook al was dit wel door de gemeente geadviseerd.

Burgemeester Erik Boog "Het is een duidelijk rapport over een heel ingrijpende gebeurtenis. De impact van de brand op alle betrokkenen is groot. Het leed bij de slachtoffers en nabestaanden van het dodelijke slachtoffer kan ook niet verzacht worden door dit rapport. Wel zijn veel vragen - voor zover dat mogelijk was - door het onderzoek van het IFV beantwoord. Vastgesteld is dat de zeer heftige brand en de rookontwikkeling in het centrale trappenhuis een direct gevolg zijn van een moedwillige brandstichting. Daarnaast zijn er kritische bevindingen gedaan over de vluchtmogelijkheden van het complex en een deel van het brandweeroptreden. De gemeente gaat nu het gesprek aan met de betrokken partijen over de uitkomsten van het onderzoek. Geconcludeerd is dat de brandbestrijding adequaat is verlopen, maar dat door het ontbreken van een gemeenschappelijk beeld van de situatie het trappenhuis boven de zevende etage niet is doorzocht. Samen met de brandweer gaan we aan de slag met de conclusies van het rapport. Hier moet lering uit worden getrokken. Ten aanzien van het gemeentelijk toezicht is de conclusie in het rapport van belang dat het gebouw tijdens het incident voldeed aan de wettelijke eisen. Woonstichting De Key werkt inmiddels aan aanvullende maatregelen zodat de vluchtmogelijkheden van het hele complex zo goed mogelijk gebruikt kunnen worden. Alle bewoners hebben een nieuwe vluchtinstructie gekregen en het tag-systeem wordt in alle flats aangepast. Het college van B en W gaat het onderzoeksrapport nu nader bestuderen en de bestuurlijke reactie in november met de gemeenteraad bespreken", aldus Boog.

Kritiek

Boog gaat ook in op de kritiek die Fred Vos, adviseur van de familie van het dodelijke slachtoffer, in diverse media heeft geuit. "Prima als iemand zijn mening wil geven, maar als je die mening vervolgens als vaststaande feiten presenteert en ook allerlei insinuaties doet en beschuldigingen uit richting de brandweer, dan heb ik daar ontzettend veel moeite mee. Het kritische IFV-onderzoek weerlegt de belangrijkste punten die de heer Vos naar voren brengt. De landelijke Inspectie Veiligheid en Justitie heeft het onderzoek van het IFV getoetst en concludeert dat het een gedegen en objectief onderzoek is. De inspectie onderschrijft ook de bevindingen in het rapport. Als je dan beweert dat het IFV en de inspectie het fout hebben, dan moet je wel een beter verhaal hebben. Natuurlijk blijf ik openstaan voor andere inzichten, maar dan moeten die wel goed onderbouwd zijn. Ik hoop in ieder geval dat het strafrechtelijk onderzoek naar de brandstichting nog meer informatie en een veroordeling oplevert. Diegene die de brand heeft aangestoken heeft ontzettend veel leed veroorzaakt."

Familieleden van het dodelijke slachtoffer hebben aangifte gedaan tegen de gemeente en de brandweer. Het Openbaar Ministerie moet nog bepalen of er een grond voor vervolging is.