Afbeelding

Diemense Ineke Fritz schrijft jeugdboek over zwaartekrachtsgolven

Een kinderboek over zwaartekrachtsgolven, is dat niet veel te ingewikkeld? Nee hoor, het boek Breinsteins Missie is gewoon een heerlijk spannend boek.

DIEMEN Breinsteins Missie van de Diemense schrijfster Ineke Fritz is het eerste jeugdboek over deze ingewikkelde materie. Albert Einstein voorspelde in de vorige eeuw al dat zwaartekrachtsgolven bestaan, maar niemand kon het ooit bewijzen. Stof voor een spannend jeugdboek, dacht Ineke.

"Moeilijk? Nou, ik ben zelf helemaal niet goed in exacte vakken, ik ben echt een talenmens, maar ik dacht: als ik het begrijp, begrijpen kinderen het ook." Ineke liet haar fantasie de vrije loop. Wel kreeg zij de hulp van masterstudent natuurkunde Daan Mulder die haar script las en enkele ideeën toch echt onmogelijk vond. Maar veel kon gewoon in het boek blijven. Tijdens het schrijven van Breinsteins Missie werd het onderwerp ook nog eens actueel: echte wetenschappers bewezen het bestaan van zwaartekrachtsgolven. "En mijn fantasie in het boek bleek niet eens zo veel af te wijken van wat die wetenschappers gevonden hebben, ook niet welke proeven ze daarvoor gedaan hebben, leuk hè! Vorige week kregen de wetenschappers ook nog eens de Nobelprijs voor deze ontdekking, dus het boek is ontzettend actueel."

Breinsteins Missie werd afgelopen zaterdag gepresenteerd, midden in de Kinderboekenweek en in het Weekend van de Wetenschap, tijdens de open dag van Science Park Amsterdam. Rond de kraam van Ineke hingen veel tekeningen van kinderen van basisschool De Nieuwe Kring met hun idee over hoe zwaartekrachtsgolven eruit zouden zien.

Breinsteins Missie gaat dus over een moeilijk onderwerp, maar is vooral een heel spannend boek voor kinderen vanaf 11 jaar. Als Ineke erover vertelt, is het net of de personages echt leven. "Ja, het verhaal heeft zich ook al schrijvend ontwikkeld, ik vond het zelf ook spannend hoe het af zou lopen." We willen natuurlijk nog niet te veel verklappen, maar in het boek ontmoeten de neven Nick en Jayden hun opa, de wetenschapper Bruce Sutton, voor het eerst. Hij heeft het bestaan van de zwaartekrachtsgolven bewezen en een apparaat ontwikkeld om de aardbevingen die ze veroorzaken te voorkomen. Helaas kunnen aardbevingen er juist ook door veroorzaakt worden. En daardoor komt opa in gevaar. Nick en Jayden zijn ontzettend dapper en behoeden de wereld voor een ramp.

Ineke Fritz schreef al twee boeken voor volwassenen, De Achtertuin en Pizza della Vita. Breinsteins Missie is haar eerste jeugdboek en dat smaakt naar meer. "Ik ben al een eind op weg met deel twee", verklapt ze. Meteen lezen? Breinsteins Missie is onder meer te koop bij de boekhandel in winkelcentrum Diemerplein.

'Moeilijk? Als ik het begrijp, dan begrijpen kinderen het ook'
Ineke Fritz: 'Breinsteins Missie is vooral een spannend boek.'