Een jurylid probeert Tamers bedrijfsidee.
Een jurylid probeert Tamers bedrijfsidee. Foto: Betul Ellialtioglu | DELITELABS

Tamer Almasry voelt zich goed
en veilig in Diemen

Tamer Almasry (32) uit Syrië kwam in de zomer van 2016 in Diemen wonen. Een jaar ervoor vluchtte hij naar Nederland. Hoe gaat het nu met hem?

DIEMEN Vorig jaar sprak ik Tamer toen hij net een paar dagen in Diemen woonde. Ging het gesprek toen in het Engels, nu kunnen we het hele interview in het Nederlands doen. Door een intensieve taalcursus aan de Universiteit in Amsterdam heeft Tamer zich onze taal heel snel eigen gemaakt. Hij is nu bezig met een speciale cursus voor het starten van een eigen bedrijf.

Tamer vluchtte twee jaar geleden naar Europa uit zijn toenmalige woonplaats in Egypte in een boot met 500 andere vluchtelingen. In Italië gingen ze aan wal en na een dag was hij op reis naar Nederland. Tamer is een statushouder, hij heeft een verblijfsvergunning voor ten minste vijf jaar. Hij was vorige zomer blij dat hij hier kwam wonen. "Diemen voelt als de zomer", zei hij toen.

Is dat nog steeds zo? "Ja, de mensen zijn hier warm. Het afgelopen jaar ben ik tegen behoorlijk wat moeilijkheden aangelopen om van alles te regelen. Dan maakte ik me zorgen of het allemaal wel zou lukken. Maar als er dan op straat weer iemand met een glimlach goedemorgen zei, dan voelde ik me meteen een stuk beter. En met de problemen komt ook weer hulp van goede mensen, dat is heel mooi. Wat ik heel goed vind in Nederland is dat mensen andere mensen accepteren, dat is goed voor een nieuwkomer."

Mooi nieuw begin

Dat we nu in het Nederlands kunnen praten, is een groot verschil. Wat is er nog meer gebeurd in Tamers eerste jaar in Diemen? "Het grootste verschil is dat ik nu getrouwd ben." Tamer leerde zijn vrouw Ola kennen tijdens de hachelijke vlucht van Egypte naar Italië. Eind januari dit jaar is het stel getrouwd en is Ola ook in Diemen komen wonen. En er is meer nieuws: "In het voorjaar van 2018 verwachten we ons eerste kindje, ik ben zo blij", vertelt de aanstaande vader. "Het is een mooi nieuw begin na de slechte omstandigheden waarin zijn of haar moeder Ola en ik elkaar leerden kennen."

Onduidelijke regels

'Met problemen komt ook de hulp van goede mensen'

Tamer ervoer problemen toen hij op een hoger niveau Nederlands wilde leren aan de Universiteit van Amsterdam. "Ik heb daar een tijdje kunnen studeren, maar mijn aanvraag voor een reiskostenvergoeding in de wintermaanden en een computer werd afgewezen, waardoor ik de cursus niet langer kon volgen. Het lijkt soms wel of ik gestraft word omdat ik heel snel de taal wil leren." Tamer werkt nu verder aan het Nederlands via een taalopleiding in Diemen en met een taalcoach. Hij wil staatsexamen doen voor de inburgering. Ook toen zijn, jonge, vrouw Ola naar Diemen kwam, waren er hindernissen. "Zij ging naar school in de plaats waar zij daarvoor woonde en wij begrepen dat ze ook hier een dagopleiding moest volgen volgens de wet. Maar de scholen wilden haar niet aannemen." Omdat zij niet naar school ging en het DUO-geld voor de inburgering er ook nog niet was en ze niet werkte, werden ze gekort op hun uitkering. "Het is nog niet geregeld, maar gelukkig mag Ola van de directeur van de taalopleiding toch vast meedoen. Ik volgde alleen maar de instructies op. De regels zijn niet altijd duidelijk en soms heb ik volgens de wet gehandeld en bleek het toch weer niet goed, het is echt heel ingewikkeld. Maar ik zal de regels leren en mijn weg vinden. Ik heb veel steun gehad van Vluchtelingenwerk Diemen; zonder die begeleiding was het echt onmogelijk geweest."

Werk

Wat Tamer heel graag wil, is betaald werk. Hij heeft als vrijwilliger al het nodige gedaan, kort geleden nog als gastheer in Museum Het Schip in Amsterdam. In Syrië had Tamer een goede baan en in Egypte, waar hij ook een paar jaar woonde, had hij een eigen onderneming. Tamer volgde een cursus solliciteren en doet nu een programma bij DELITELABS, waarin je wordt begeleid om een eigen onderneming op te starten. Aan het einde van de eerste cursus moest hij zijn idee voor een eigen onderneming pitchen. Hij was een van de twee winnaars en mag nu de vervolgcursus gratis volgen. "Ik heb sterk het idee dat mijn plan kans maakt in de Nederlandse markt. Ik wil, net als ik in Egypte deed, iets doen met kleine visjes die je voeten masseren en de huid schoonmaken en daarbij wil ik samenwerken met anderen, bijvoorbeeld een hammam of café."

Goede dingen doen

Tamer zit vol plannen voor een nieuw leven in Nederland, maar zijn verblijfsvergunning wordt over drie jaar opnieuw beoordeeld. "Ik voel me hier goed en veilig, voor mijn gezin wil ik stabiliteit. Maar ik blijf ook Syriër. Als het daar dan veilig is, en daarvoor moet nog heel veel veranderen, wil ik helpen het land weer op te bouwen. Nu ben ik hier en heb ik het heel druk met het opbouwen van mijn nieuwe leven, daar komt veel bij kijken. Maar dat was mijn keuze en ik ga het doen. Ik wil goede dingen doen; voor Nederland en ook voor Syrië."