Met koffie en cake op de Gemeentedag.
Met koffie en cake op de Gemeentedag.

Bode Chris van Ling neemt afscheid van gemeente Diemen

DIEMEN Nog één keer zorgen dat alle naambordjes van raadsleden, griffier, wethouders en burgemeester op de juiste plek staan. Nog één keer iedereen voorzien van de vergaderstukken. Nog één keer koffie en thee schenken, deze keer met een lekker gebakje erbij. De raadsvergadering vorige week donderdagavond was de laatste klus voor Chris van Ling als bode op het gemeentehuis van Diemen.

Als bode is Chris een bekend gezicht voor veel Diemenaren. Met zijn collega's zorgt hij dat alles op rolletjes loopt in het gemeentehuis. Niet alleen bij raadsvergaderingen, maar ook bij huwelijken, inburgeringsceremonies, op de Gemeentedag, bij de uitreiking van de vrijwilligersonderscheidingen en de koninklijke onderscheidingen, de nieuwjaarsreceptie en de herdenking op 4 mei. En dan vergeten we vast nog wel iets.

Chris gaat, na 24 jaar bij de gemeente Diemen gewerkt te hebben, met pensioen. Dat vindt hij best jammer, want eigenlijk had hij wel door willen gaan. Achter de geraniums zitten wordt het niet. Chris begint over een paar weken als chauffeur van volgwagens bij uitvaarten. "Mijn partner Frits werkt ook nog, dus ik ben blij met deze nieuwe uitdaging, het lijkt me mooi werk. Daarnaast is deze opa al ingeroosterd om ook op te gaan passen op mijn vierde kleindochter die op komst is. Daarnaast heb ik een nieuwe keuken besteld."

Na 10 jaar op de gemeentewerf werd Chris huismeester op het gemeentehuis. "Daarbij was ik ook marktmeester en zorgde ik dat iedere week alle kramen gevuld waren met een mooi, gevarieerd aanbod. Maar die taak werd bij anderen neergelegd. De laatste jaren zorgde ik samen met mijn collega's Dabney, die ook bode is, en Bert en Monique van de repro-afdeling die bijspringen als het nodig is, dat alles in het gemeentehuis goed werkt. Een leuke ploeg, ik ga ze enorm missen. Bij huwelijken zorgen wij dat alle benodigde papieren er zijn en dat alles op de juiste manier getekend is. Dat gaat weleens bijna fout. En ik zorg al jaren voor de kerstversiering in het gemeentehuis. Daar kreeg ik altijd veel complimentjes voor." Dat blijkt wel: bij een speech aan het einde van de raadsvergadering vorige week vroeg burgemeester Boog of Chris daarvoor niet toch terug wil komen.

Nu is het hoofdstuk Diemen afgesloten. Nog één anekdote: "Acht jaar geleden, de vorige griffier was er nog en vroeg mij na de gemeenteraadsverkiezingen iets speciaals te doen bij de installatie van de nieuwe raadsleden: gebak serveren met vuurwerk. Ik kwam aanlopen met het gebak op de kar en net toen ik de zaal in liep, gingen in de hal de rookmelders af en vlak achter me sloten automatisch de deuren van de raadszaal. Er was niets aan de hand natuurlijk, maar de brandweer moest ons komen bevrijden; het bleef nog lang onrustig die avond."