Voorzitter Els Nuisker, Jan Rijnierse, Hannie van Hoek en Relie voor de inmiddels turquoise winkelbus.
Voorzitter Els Nuisker, Jan Rijnierse, Hannie van Hoek en Relie voor de inmiddels turquoise winkelbus.

Het motto van de jarige Wereldwinkel: 'Eerlijk delen, wereldwijd'

Al 20 jaar staat hij op het Diemerplein: de bus van de Wereldwinkel Diemen. En dat wordt zaterdag 7 oktober gevierd met een groot feest.

DIEMEN De bekende bus van de Wereldwinkel Diemen veranderde een paar keer van kleur in de 20 jaar van haar bestaan. Wat gebleven is: een winkel vol unieke artikelen van over de hele wereld met een verhaal. Producten die je met een gerust hart kunt kopen, omdat er een eerlijke prijs voor betaald is. Maar de Wereldwinkel Diemen is anno 2017 veel meer dan alleen de winkelbus.

De Wereldwinkel Diemen is deel van de Stichting Vrijwilligerscollectief Het Elsengroen en heet ook wel Cadeauwinkel van de Wereld. De bekende bus werd in 1997 in gebruik genomen. Inmiddels is de bus prachtig turquoise en staat hij nog steeds iedere vrijdag en zaterdag op het Diemerplein. Als je de bus binnenstapt, weten de vrijwilligers ook de verhalen te vertellen van de producten die op de planken staan. "Die verhalen erachter zijn voor ons erg belangrijk", vertelt Hannie van Hoek, medewerker van het eerste uur. Relie, die deze middag in de bus 'dienst' heeft, voegt toe: "Van veel van onze producten bestaat er maar één. Alle kunst is met de hand gemaakt, je koopt dus iets unieks."
Wat inmiddels niet meer zo uniek is, zijn de Fair Trade Food artikelen. "Die kun je nu overal wel kopen, en dat is op zich een goede zaak", vertelt penningmeester Jan Rijnierse. "Het betekent wel dat wij er minder van verkopen en dat is natuurlijk jammer, want wij besteden de winst, in tegenstelling tot de andere winkels, aan voorlichting, educatie en kleinere, Diemense initiatieven. Dat zijn projecten die onderwijs en gezondheid in verre landen bevorderen. Zo hebben we bijvoorbeeld vorig jaar bijgedragen aan de Stichting Jolifant, voor een project in Thailand waarin niet alleen olifanten werden bevrijd van hun zware werk, maar ook de mensen geholpen werden die daardoor hun werk verloren, onder meer door ze werk te geven als verzorgers. Het gaat er bij ons om dat een project iets doet voor mensen en onze doelstelling van eerlijk delen ondersteunt. Zo hebben we ook bijgedragen aan een onderwijsproject in Ghana en Habitat for Humanity." Er wordt gecontroleerd of het geld goed terecht komt. "Mensen gaan er zelf heen en kunnen dat zelf zien."

In de toekomst zou Het Elsengroen nog meer een platform willen bieden voor dit soort lokale initiatieven en mensen verbinden. "Voor thema's als duurzaamheid, vluchtelingen, milieuproblematiek in combinatie met eerlijke handel, gezondheid en onderwijs willen we ons inzetten en voorlichting geven. Aan initiatieven als vorig jaar op basisschool De Nieuwe Kring, waar kinderen een eigen wereldwinkeltje openden en heel succesvol runden, zouden we graag vaker meewerken."

Stichting Het Elsengroen is met haar tijd meegegaan: er is een nieuwe website en een Facebookpagina. De ambities zijn groot, maar alles wordt gedaan door vrijwilligers. "Wij vormen een club van mensen die zich betrokken voelen met mensen die in armoede leven en hun verantwoordelijkheid nemen. Meer mensen zijn zeer welkom. Voor die sociale media kunnen we bijvoorbeeld echt iemand gebruiken om dat op zich te nemen", aldus Hannie.

Zaterdag 7 oktober wordt het 20-jarig bestaan gevierd met een groot feest op het Diemerplein, dat om 11.00 uur begint. In en om een grote tent is van alles te doen. Kinderen kunnen met een strippenkaart meedoen aan spellen uit tien verschillende landen en kunnen een aardigheidje winnen. Er is veel bijzondere muziek, van salsa-a-capella en de kleinste fanfare tot wereldmuziek. De Wereldwinkel verbindt haar jubileum aan een actie van Unicef: 'Geef een schooltas, laat Syrische kinderen leren'. Voor 10 euro kun je zo een schooltas met inhoud doneren.

Meer informatie is te vinden op elsengroen.nl en de Facebookpagina Cadeauwinkel van de Wereld-Wereldwinkel Diemen.

'Onze kunstartikelen zijn met de hand gemaakt, je koopt dus iets unieks'