Alan Bains van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair.
Alan Bains van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair. Foto: Trudy Kroese

Basisscholen zijn kwetsbaar
als er een leerkracht uitvalt

Ook in Diemen gaan de basisschoolleraren vandaag staken voor een hoger salaris en lagere werkdruk. Stichting OOP ondersteunt de staking.

DIEMEN Alan Bains is directeur-bestuurder van de Stichting Onderwijs Primair (OOP). De stichting is verantwoordelijk voor de basisscholen Noorderbreedte, De Octopus, De Kersenboom en De Venser in Diemen en De Grote Beer in Duivendrecht.

Bains: "Wij hebben bij deze vijf scholen in totaal 88 formatieplaatsen die worden ingevuld door 115 mensen. De reden hiervan is dat veel van onze leerkrachten parttime werken." De Stichting Openbaar Onderwijs Primair heeft de beschikking over net voldoende leerkrachten om alle groepen van de vijf basisscholen les te geven. Maar de stichting is kwetsbaar op het moment dat een leerkracht ziek wordt of om een andere reden uitvalt. Bains: "Er speelt een aantal zaken. Wij hebben te maken met diverse leerkrachten die na een lange loopbaan op school met pensioen zijn gegaan of binnenkort met pensioen gaan. Aan de andere kant zie je dat de pabo's de laatste jaren relatief weinig nieuwe leerkrachten afleveren. Dat is het gevolg van het aanzien van het beroep van leerkracht van de basisschool, het salaris, de werkdruk en de beperkte mogelijkheden om door te groeien. Leerkrachten moeten ook steeds meer administratieve werkzaamheden verrichten. Dat komt omdat het Rijk steeds meer resultaten wil meten. Maar niet alles is te meten. Het beroep van leerkracht houdt veel meer in dan lesgeven. Alle leerkrachten hebben hun sterke punten. De een is pedagogisch heel sterk, de ander kan heel goed verhalen vertellen. Iedereen heeft in zijn jeugd wel een leerkracht gehad waar hij of zij veel van heeft geleerd en met plezier aan terugdenkt."

Leven duurder

De politiek in Den Haag praat al lange tijd over het verhogen van de salarissen voor leerkrachten van het basisonderwijs. "Er wordt gesproken over een substantiƫle verhoging van het salaris. Maar zo'n verhoging heeft in bijvoorbeeld Zeeland een ander effect dan in de Randstad, waar het leven veel duurder is."

De Stichting Openbaar Onderwijs Primair heeft zelf een groep invalkrachten samengesteld waarop een beroep kan worden gedaan als er een leerkracht uitvalt. "Het gaat bijvoorbeeld om gepensioneerde leerkrachten die het leuk vinden om af en toe in te vallen." Maar in een aantal gevallen ontkomen de scholen er niet aan om te anticiperen op de omstandigheden. "Als er een leerkracht afwezig is en er geen vervanger kan worden gevonden, worden de kinderen van die groep verdeeld over andere groepen. En als het echt niet anders kan, worden de kinderen naar huis gestuurd. Dat doen wij uiteraard zo min mogelijk. Dat gebeurde afgelopen cursusjaar wel al een paar keer." De leraren op basisscholen zullen op 5 oktober de hele dag staken. De meeste schoolbesturen in Nederland, zo ook OOP, ondersteunen in ieder geval de staking. De onderwijsvakbonden AOB en CNV roepen alle leerkrachten op om zich aan te sluiten bij de staking. Inzet van de staking is een hoger salaris en een lagere werkdruk voor leraren van basisscholen.