Richard Groenveld, voorzitter van DKV Victoria.
Richard Groenveld, voorzitter van DKV Victoria. Foto: Trudy Kroese

100 jaar
korfbal
in Diemen

Korfbalvereniging DKV Victoria bestaat zondag 1 oktober 100 jaar. Dit wordt op zaterdag 30 september gevierd met een toernooi voor leden en oud-leden, een barbecue en aansluitend een feest.

DIEMEN De Diemer korfbalvereniging Victoria heeft aan belangstelling van jeugd niet te klagen. De club die (inclusief voorgangers) 100 jaar is, heeft dus nog altijd de toekomst. Richard Groenveld (52) is bezig aan zijn achtste seizoen als voorzitter en leidt ons rond door de vereniging.

Hoe staat DKV Victoria ervoor?
"Goed. Wij hebben zo'n 200 leden van wie ongeveer de helft in de jeugd speelt. Wij hebben leden uit heel Diemen, maar zien de laatste jaren een toename van leden die op Plantage De Sniep wonen. Onze accommodatie op Sportpark De Diemen ligt vlak bij die wijk. Wij krijgen er steeds meer jeugdleden bij, maar merken ook dat een aantal iets oudere leden stopt. Sinds het middenvak een jaar of vijfentwintig geleden werd afgeschaft en het veld twee jaar geleden kleiner is geworden, is de sport sneller en zwaarder geworden. Dat is een reden voor sommige oudere leden om te stoppen. Wij beschikken over een goede accommodatie. Wij hebben een mooi clubgebouw en drie velden: twee velden voor senioren en een veld voor jeugdwedstrijden."

Hoe weten jullie de jeugd in Diemen voor korfbal te interesseren?
"Wij hebben een heel goede jeugdcommissie en zijn actief op verschillende terreinen. Wij organiseren clinics op de basisscholen in Diemen, soms in samenwerking met de buurtsportcoaches van de Stichting Welzijn Diemen. Ook zijn wij altijd aanwezig tijdens het Loswalfestival en de Gemeentedag tijdens het Diemer Festijn en zijn wij actief op sociale media."

Wat maakt het aantrekkelijk om voor DKV Victoria te spelen?
"Wij organiseren veel activiteiten voor de jeugd. Begin september is er een tweedaags trainingskamp op onze accommodatie geweest. De jeugd heeft haar tenten op Sportpark De Diemen opgeslagen. Met ons jaarlijkse Pinksterkamp gaan we drie dagen met de jeugd naar een bosrijke omgeving en organiseren allerlei activiteiten en moderne spellen. Die activiteiten worden door onze vrijwilligers georganiseerd."

Er zijn verenigingen die moeite hebben om vrijwilligers te vinden.
"Wij hebben veel vrijwilligers. Er is een vaste groep vrijwilligers die activiteiten als het Pinksterkamp en de festiviteiten rond het 100-jarig bestaan organiseert. Maar wij kunnen ook een beroep doen op veel ouders. Wij vragen alle ouders van onze jeugdspelers om af en toe een bardienst te draaien. Dat komt er in de praktijk op neer dat ouders ongeveer een keer per anderhalf jaar een bardienst van twee uur draaien. Meestal combineren zij dat met een wedstrijd van hun kind of kinderen. Na de bardienst gaan zij naar de wedstrijd kijken."

Hoe staat DKV Victoria er sportief voor?
"Het eerste team komt zowel in de veldcompetitie als in de zaalcompetitie in de derde klasse uit. Aan het einde van het seizoen 2015-2016 is het eerste team in de veldcompetitie van de vierde naar de derde klasse gepromoveerd. Ons doel is om in de toekomst naar de tweede klasse te promoveren. Het veld in de zaal- en de veldcompetitie heeft sinds twee jaar dezelfde afmetingen en wij merken dat de zaalcompetitie steeds belangrijker wordt. Wij besteden veel aandacht aan de jeugdopleiding. Diverse leden van ons beschikken over het hoogste diploma om de jeugd te mogen trainen. Wij trekken daar geld voor uit. Daarnaast hebben wij een technisch hart dat de cultuur van de club bewaakt. Wij leren onze jeugdleden op technisch en tactisch gebied op een bepaalde manier te korfballen. Wij vinden het belangrijk om een eigen huisstijl te hebben."
Op zaterdag 30 september is het toernooi voor het 100-jarig bestaan voor leden en oud-leden. Aan het toernooi doen zowel senioren als jeugd mee. "Wij zijn erin geslaagd om veel oud-leden te vinden. De bedoeling is dat oud-leden tijdens het toernooi voor hun 'eigen' club spelen. Er komen dus teams van KVD, CKVD, Diamco en AKC Victoria in actie. Na afloop van het toernooi is er een barbecue en daarna een feest."

'Ons doel is om in de toekomst naar de tweede klasse te promoveren'

Op zondag 1 oktober vindt er de officiƫle receptie plaats voor leden, vertegenwoordigers van de gemeente Diemen, het Koninklijke Nederlandse Korfbal Verbond en vertegenwoordigers van korfbal- en andere sportverenigingen uit de omgeving. Aansluitend is er een diner met de vrijwilligers van de club.

100 jaar korfbal

DKV Victoria is voortgekomen uit fusies van diverse verenigingen uit Diemen en Amsterdam: KVD, Oosterpark en CKVD. Na een fusie tussen KVD en CKVD kreeg de club in 1991 de naam Diamco. In 1998 fuseerden Diamco en de Amsterdamse vereniging AKC Victoria. De naam werd toen Diemense Korfbal Vereniging Victoria. KVD werd op 1 oktober 1917 opgericht. Dat is de datum die DKV Victoria aangeeft als oprichtingsdatum.

DKV Victoria komt uit in de derde klasse.