Overwegend droog, zonnige perioden, kans op mist

De maand september is tot dusver uitermate wisselvallig en nat verlopen. Aan het buiencircus komt deze week echter drastisch een einde, tegelijk met de start van de astronomische herfst. Dit dankzij de ontwikkeling van een Scandinavisch hogedrukgebied met een uitloper over onze omgeving. De stroming wordt oostelijk met aanvoer van droge continentale lucht.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er wolkenvelden en in de nacht kan mist ontstaan. Er is een kleine kans op een bui. Vooral in de middag kan de zon af en toe schijnen. In het weekeinde houdt het rustige herfstweer aan. In de nacht en vroege ochtend bestaat kans op mist. Overdag volgen zonnige perioden. De nachtelijke minima liggen rond 8 graden. In de middag is het aangenaam bij een maximum van circa 20 graden. Er waait een zwakke tot matige wind tussen zuidoost en oost.

Trend na het weekeinde

Het rustige herfstweer met een zwakke tot matige oostenwind duurt voort. Zwakke fronten vanuit het zuidwesten doen soms de kans op een lokaal buitje iets stijgen, maar overwegend is het droog met kans op mist en zonnige perioden. De maxima liggen rond 19 à 20 graden.

Weetje

Op 22 september om 22.02 uur gaat de astronomische herfst van start. Dag en nacht duren dan overal op aarde even lang. Tot dusver is in september ruim 130 mm neerslag gevallen, tegen 70 mm normaal. Vorig jaar was september juist kurkdroog met slechts 16 mm over de gehele maand. Het lijkt erop dat met de herfst op de kalender nu een droge periode van start gaat.