Zita Pels eerder dit jaar op de nieuwe locatie van de Boerderij op IJburg aan de Overdiemerweg.
Zita Pels eerder dit jaar op de nieuwe locatie van de Boerderij op IJburg aan de Overdiemerweg. Foto: Hans Peijs

'De dieren hoeven nu gelukkig nooit meer weg'

DIEMEN De Boerderij op IJburg houdt zijn naam, maar vanaf eind deze maand is toch echt Diemen de gemeente waar de boerderij officieel gevestigd zal zijn. En hoewel het slikken is om IJburg te verlaten: dit is wél een prachtstek.

"De liefde voor deze plek aan de Overdiemerweg is gegroeid", vertelde Zita Pels van de Boerderij vorige week aan de gemeenteraad. "Amsterdam wilde ons niet meer en we zijn heel blij dat Diemen ons deze plek heeft gegeven." En er is een soort bonus: "Ik zal blij zijn als het allemaal achter de rug is en dat ik kan constateren dat de dieren nooit meer weg hoeven."

De Boerderij is een kinderboerderij waar dieren altijd vrij zijn om naar binnen of buiten te gaan. "Daarnaast kan er ook pony worden gereden en we hebben een speciaal programma voor kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen om op paardrijden te gaan, ook Diemense kinderen." De Boerderij is ook een zorgboerderij met verschillende vormen van dagbesteding en een speciaal programma voor kinderen met autisme.
De afgelopen vijf maanden waren hectisch, vooral wat betreft het regelwerk. Gelukkig kwam er subsidie om het terrein aan de Overdiemerweg (naast Paviljoen Puur en Fort Diemerdam) door professionele bedrijven gereed te laten maken zodat de dieren (dertien pony's, vier varkens, drie schapen, twee geiten, twee poezen, drie konijnen, vijf cavia's en twee honden) en bezoekers er met een gerust hart kunnen verblijven. Maar het echte verhuiswerk de komende twee weekends komt neer op het legertje vaste vrijwilligers, kinderen en anderen die de handen uit de mouwen willen steken. "Het eerste weekend breken we de schuur af en op de nieuwe plek weer op en we willen dan ook de pony's verhuizen. Het weekend daarop gaan we alle speeltoestellen en de kleindieren verhuizen." Het is een grote operatie en alle hulp is welkom. "Er is voor iedereen wel wat te doen. We hebben spierballen nodig, mensen om schoon te maken en mensen voor de catering. We zouden vooral blij zijn met mensen die het niet vervelend vinden om een schroevendraaier te gebruiken. Rollend materieel? Als iemand een stevige wagen heeft of een goede aanhanger, dan houden we ons zeker aanbevolen."

De gemeente Amsterdam betaalt de verhuizing, maar de Boerderij heeft nog ongeveer 190.000 euro nodig om alle plannen te realiseren. Zita: "We willen dat het terrein volledig toegankelijk is voor mensen in een rolstoel of met een andere beperking. En we hebben de wens dat er voor de kinderen van de Stichting Omega (dagcentrum voor meervoudig gehandicapte kinderen-red.) waar we mee samenwerken een ligdouche komt. Inmiddels hebben we met crowdfunding vijfduizend euro opgehaald en we houden er in november nog één. Ook supermarkt Deen heeft geld gegeven en heeft toegezegd zich nog een keer voor ons in te zetten."

Opgeven als vrijwilliger of sponsor: pony@boerderijopijburg.nl.