Mark, Firas en Lama (vlnr). Via koetjes en kalfjes wordt het Nederlands geoefend.
Mark, Firas en Lama (vlnr). Via koetjes en kalfjes wordt het Nederlands geoefend.

'Nederlands is een moeilijke taal om te leren, wij zijn blij dat Mark ons helpt'

Taalcoaches van Vluchtelingenwerk Diemen helpen statushouders in Diemen met het leren van onze taal. Mark is de taalcoach van Lama en Firas.

DIEMEN Maandagavond. Mark Lardinoye is, zoals iedere week, op bezoek bij Lama Swid en Firas Abdo. De thee staat klaar met een bord vol dadelkoekjes erbij. Het gesprek gaat over van alles, over 'koetjes en kalfjes', zegt Mark. Dat moet hij uitleggen. Mark is dan ook niet alleen maar voor de gezelligheid op bezoek. Hij is taalcoach voor Vluchtelingenwerk Diemen en helpt Lama en Firas bij het leren van Nederlands.

Dat lukt goed: Lama en Firas vertellen hun verhaal in het Nederlands, maar heel af en toe wijken ze uit naar het Engels als ze een woord echt niet weten. Mark herhaalt dat dan in het Nederlands.

Lama (31) en Firas (37) komen uit Syrië en wonen met hun zoontje Karam van 4 jaar nu bijna twee jaar in Diemen. Firas ontvluchtte de oorlog in zijn land en kwam na omzwervingen drie jaar geleden naar Nederland. Een land dat hij alleen kende van foto's en verhalen van zijn oom, die hier al woonde. "Het leek me een heel goed land om te wonen en dat is ook zo. Ik ben overal geweest, in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, maar Diemen is het allermooist, echt mijn stad. Het is hier rustig en veilig." Zijn echtgenote Lama volgde Firas twee jaar geleden met Karam, toen hij een woning had gekregen in Diemen. Karam gaat naar groep 1 op de basisschool vlak bij hun huis. Beiden zijn hard aan het werk om hun inburgeringscursussen te voltooien. Firas verwacht in oktober de laatste examens te doen. "Dan heb ik er twee jaar over gedaan, terwijl je er drie jaar over mag doen", vertelt hij trots. Ook Lama is al heel ver, zij is naar verwachting in het voorjaar klaar. Het goed leren van de Nederlandse taal vinden zij het allerbelangrijkst. "Maar Nederlands leren is heel moeilijk, dat kost tijd", zegt Lama.

Mark (44), architect van beroep, helpt Lama en Firas als taalcoach. "Waarom ik taalcoach ben geworden? Het is niet omdat ik me verveelde, ik heb een drukke baan en veel hobby's. Maar ik wilde iets doen. Ik merkte dat mensen die naar Nederland vluchten vaak niet fatsoenlijk geholpen worden om hier een nieuw bestaan op te bouwen, om aan het werk te komen en volledig mee te draaien in de maatschappij. Dus heb ik Vluchtelingenwerk gebeld en me aangemeld als taalcoach. Zo ben ik gekoppeld aan Lama en Firas. Ik denk omdat Lama en ik een interesse delen voor toneel en muziek, denk je niet?" "Ik houd heel erg veel van toneel", beaamt Lama. "Ik ga ook regelmatig met de stadspas naar het theater. Daar leer ik ook weer Nederlands. Ik merk iedere keer dat ik de voorstellingen weer wat beter begrijp." "En ik speelde in Syrië gitaar", vult Firas aan. Een goede match dus.

De gesprekken met Mark gaan over van alles, die koetjes en kalfjes dus. "We zijn heel blij dat Mark ons helpt. Hij is erg aardig en we leren een hoop. Soms vraag ik Mark ook om hulp bij mijn huiswerk voor de inburgeringscursus", zegt Lama. "Die vragen zijn soms heel moeilijk", vult Mark aan. "Lama en Firas stellen weinig praktische vragen. Zij hebben best veel mensen om zich heen aan wie ze die kunnen stellen." "We hebben veel contact met onze buurvrouwen en ik praat zo veel mogelijk met iedereen: op de school van Karam met andere ouders en de caissières in de supermarkt", beaamt Lama. "En als ik iets verkeerd zeg, ben ik blij als mensen me verbeteren, zo leer ik het."

In principe zou iedereen taalcoach kunnen worden. Vluchtelingenwerk Diemen hoopt dat meer mensen zich aanmelden. "Iedere coach doet het ook op zijn eigen manier", vertelt Mark. "Wij praten een hele avond, anderen geven echt les of gaan mee boodschappen doen bijvoorbeeld." Lama leert de taal ook via kinderprogramma's van Karam en zij leest iedere week het DiemerNieuws. "Ik kijk vooral in de agenda voor activiteiten voor Karam. We zijn naar de kermis geweest tijdens het Diemer Festijn. We hebben een suikerspin gegeten, heerlijk!"

'Ik werd taalcoach omdat ik iets wilde doen voor vluchtelingen'

Firas werkt als stagiair bij Saf Souf en als alle examens voor de inburgering gedaan zijn, krijgt hij een contract. "Ik denk dat je als je een baan hebt, de taal nog beter leert. Ik praat met iedereen in de winkel." Voor de toekomst zijn de plannen ambitieus: "Ik wil eigenaar worden van een supermarkt zoals Albert Heijn."

Mark komt nu ongeveer driekwartjaar bij Lama en Firas. "Ik hoop dat Mark nog heel lang komt", zegt Lama. Het contact zal hoe dan ook blijven, als het aan Mark ligt. "Je bouwt een band op. Het plan is om ook nog eens af te spreken met zijn allen, ook met mijn vrouw en kinderen erbij."

Vluchtelingenwerk begeleidt in Diemen 112 statushouders, mensen met een een geldig verblijfsdocument. De negen uur per week van het inburgeringsprogramma is voor de meeste onvoldoende om de taal goed te leren. Ongeveer 35 vrijwillige taalcoaches ondersteunen de mensen bij het leren van de Nederlandse taal. Er zijn ook taallesgroepen en een taalcafé in Huis van de Buurt het Kruidvat.