Campus Diemen Zuid wordt uitgebreid.
Campus Diemen Zuid wordt uitgebreid. Foto: Trudy Kroese

Werkzaamheden tweede fase Bergwijkpark van start

DIEMEN - De volgende fase van de werkzaamheden in het oostelijk deel van Bergwijkpark gaat van start.

DIEMEN - De werkzaamheden betreffen onder andere het tweede deel van de verlaging van de Bergwijkdreef. Deze wordt ook verlegd richting de Gooiseweg.

Het verlagen en verleggen van deze weg is nodig voor het verder inrichten van de wijk Holland Park en de directe omgeving. Binnen het gebied waar de Bergwijkdreef wordt verlegd, wordt in de toekomst een nieuw park gerealiseerd. Dit park komt centraler te liggen ten opzichte van de nieuwe wijk Holland Park en de campus. Daarnaast vinden ook werkzaamheden plaats in verband met het uitbreiden van de campus in Diemen-Zuid. De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats.

Voordat de nieuwe weg kan worden aangelegd, vindt al een aantal voorbereidende werkzaamheden plaats in het park. Een deel van het park wordt hiertoe vanaf half september afgesloten en is dan niet meer voor publiek toegankelijk. Dit deel wordt ingericht als bouwterrein voor werkzaamheden aan Holland Park, ontsluitingswegen en de uitbreiding van de campus. In oktober 2017 worden bomen verwijderd om het park geschikt te maken als bouwterrein. Een omleidingsroute wordt ingesteld voor fietsers en voetgangers. Deze omleiding wordt met borden aangegeven. Met het nieuwe park wil de gemeente stimuleren dat het park hét centrale ontmoetingspunt wordt voor alle bewoners en bezoekers van de nieuwe wijk. Naar verwachting is het nieuwe park in 2019 gereed.

Woon-werkgebied

Het uitbreiden van de campus omvat het realiseren van drie woongebouwen op de locatie van het huidige parkeerterrein en de voormalige – inmiddels gesloopte – parkeergarage naast de campus. Deze woongebouwen worden gebouwd voor studenten en 'young professionals'. Het gaat in totaal om ca. 800 studio's en één- en tweekamerappartementen. Daarnaast wordt ook een inpandige parkeergarage gebouwd op de hoek Dalsteindreef/Bergwijkdreef. In 2007 heeft de gemeenteraad van Diemen besloten tot herontwikkeling van het westelijk deel van Bergwijkpark tot een gemengd woon-werkgebied met voorzieningen en met een groene uitstraling. Het is het gebied noordoostelijk van de Gooiseweg, tussen de Daalwijkdreef en het spoor. De eerste fase van deze herontwikkeling is toen de ontwikkeling van een studentencampus naar Amerikaans model geweest. Op de Campus Diemen Zuid wonen inmiddels meer dan 1.000 studenten.

Holland Park

Nieuw park komt centraler te liggen

Ook het realiseren van Holland Park is in volle gang. De herontwikkeling van het park sluit hier ook bij aan. Op termijn verdwijnt het huidige park aan de zijde van de Gooiseweg, omdat deze locatie is gereserveerd voor het realiseren van woningbouw. De gemeenteraad van Diemen heeft hier eerder een besluit over genomen. Inmiddels wonen de eerste bewoners al in Holland Park en naar verwachting worden de laatste woningen in 2020 opgeleverd.