Veel belangstelling voor een ritje met historische tram.
Veel belangstelling voor een ritje met historische tram. Foto: Trudy Kroese

Historische trams zijn in trek tijdens Open Monumentendagen

DIEMEN Tijdens de Open Monumentendagen waren er zaterdag en zondag diverse activiteiten in Diemen.

Veel inwoners van Diemen maakten zaterdag of zondag een ritje in een van de historische trams. Die trams brachten ook veel bezoekers naar de activiteiten in Diemen. Steven Dijk, voorzitter van Kunstzin Diemen, de vereniging die een tentoonstelling hield in Schuilkerk De Hoop: "Als er een historische tram stopte, kwamen daar steeds mensen uit die onze tentoonstelling bezochten. Wij stonden dit jaar voor het eerst in het programma van de Open Monumentendagen in Amsterdam. Wij hebben in totaal ongeveer 300 bezoekers ontvangen."

Ad Jansen, vrijwilliger van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden, vertelt dat zo'n 250 mensen de kerk hebben bezichtigd. "Vooral gezinnen waren ruim vertegenwoordigd. Zij stapten uit de historische tram en liepen naar binnen. Er was een speurtocht voor de jeugd uitgezet. Wat mij betreft rijden er elk jaar tijdens de monumentendagen historische trams naar Diemen."

Op de foto

Tussen de 450 en 500 belangstellenden bezochten afgelopen weekeinde DePastorie op de Hartveldseweg. Allard Faas en Cora Bronkers die de pastorie tijdelijk huren gaven informatie over het fraaie pand. Twee fotografen zetten mensen desgevraagd op de foto. Zij maakten gebruik van de wetplatetechniek. Dit leverde prachtige en sfeervolle foto's op.

De Oude Smidse trok ook dit jaar veel bezoekers. Het was de laatste keer dat bewoners Barend Klarenbeek en Irene Swier de mensen tijdens de Open Monumentendagen ontvingen. Zij gaan het gemeentelijk monument verkopen en verhuizen eind dit jaar naar Bonaire.