Boog: 'Belangrijk dat fraude en misverstanden beter worden aangepakt.'
Boog: 'Belangrijk dat fraude en misverstanden beter worden aangepakt.' Foto: Trudy Kroese

Gemeente start proef met nieuwe fraudeaanpak

DIEMEN De gemeente Diemen start deze maand met een proef voor een nieuwe fraudeaanpak. Burgemeester Boog geeft uitleg.

DIEMEN Een gemeentelijk fraudeteam gaat in samenwerking met verschillende partnerorganisaties diverse soorten fraude en misstanden intensiever opsporen en aanpakken. De proef in Diemen-Noord richt zich bijvoorbeeld op adresfraude, identiteitsfraude, illegale onderhuur, overbewoning, drugsteelt en toeslagenfraude.

In een periode van vier maanden gaat het gemeentelijke fraudeteam in deze wijk tachtig adressen controleren. Dit gebeurt door middel van huisbezoeken, gegevensuitwisseling, samenwerking met partnerorganisaties en het opleggen van sancties.

Het gaat om adressen waarvan al het vermoeden bestaat dat er iets niet klopt. Aanvullend gaat ook de politie op een groot aantal adressen controles uitoefenen.

Gemeenteraad

Het gemeentelijke fraudeteam wordt bij de nieuwe aanpak ondersteund door een Flexibel Interventie Team vanuit het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Na afloop van de proef beslist de gemeenteraad of deze aanpak wordt uitgebreid naar andere wijken in Diemen.

'Met deze aanpak en samenwerking lopen wij voorop in Nederland'

Burgemeester Erik Boog is initiator van de nieuwe aanpak: "Ik vind het belangrijk dat fraude en misstanden in Diemen beter worden aangepakt. Zo kan ik het niet uitleggen dat veel woningzoekenden in Diemen jarenlang moeten wachten op een woning, terwijl veel huizen illegaal verhuurd worden aan mensen die niet in Diemen mogen wonen. Maar het leidt ook tot overlast voor buurten en het trekt criminele activiteiten aan. En dat wil ik zo veel mogelijk tegengaan. Met deze aanpak en de brede samenwerking kunnen wij dat effectiever doen en lopen wij voorop in Nederland."

Pilot

Boog geeft aan dat de gemeente de afgelopen periode al heeft meegedaan aan een pilot van de Landelijke Aanpak Adresfraude (LAA). "Tijdens controles zijn wij op veel zaken gestuit. Mensen die uit een andere gemeente zijn vertrokken en zich niet in Diemen hebben ingeschreven. Het gaat om personen die bijvoorbeeld schulden hebben of anoniem willen blijven. Maar wij zijn ook gevallen tegengekomen waarbij een bewoner de huur van een woning van 1200 euro betaalde, maar zelf niet in de woning bleek te wonen. Hij verhuurde die woning door aan meerdere mensen en ontving maandelijks 4.000 à 5.000 euro aan huurinkomsten. Dit leidt tot overbewoning en overlast. Wij zijn ook op situaties gestuit waarbij er tussen de verhuurder en huurder een relatie van werkgever-werknemer bestond. De werknemer werd uitgebuit, kreeg heel weinig salaris, maar moest wel een hoge huur betalen. Andere voorbeelden zijn hennepplantages in woningen en gevallen van prostitutie. Deze voorbeelden laten zien dat het hard nodig is om hier extra op te controleren."