Ed Nijpels en Brigitte Wielage (VVD Diemen).
Ed Nijpels en Brigitte Wielage (VVD Diemen). Foto: Jan Ronday

Oud-minister Ed Nijpels is te gast in VVD-café op campus

DIEMEN Tijdens het VVD-café ontvingen de liberalen een bijzondere gast: voormalig VVD-lijsttrekker en minister Ed Nijpels.

Het VVD-café vond dinsdagavond plaats in Jacob's Kitchen op Campus Diemen Zuid. In een prettige ambiance vertelde Nijpels mooie verhalen over de landelijke politiek in de jaren zeventig en tachtig.

Nijpels is voorzitter van de Borgcommissie Energieakkoord voor Duurzame Groei en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). Hij ging uitgebreid in op het belang van duurzaamheid en klimaatbeleid. Nijpels vindt het een gemiste kans dat de VVD die items door linkse partijen heeft laten 'kapen'. "Natuur is niet links of rechts", aldus Nijpels. Hij wees erop dat er echt iets moet gebeuren omdat het anders te laat is. De opwarming van de aarde heeft desastreuze gevolgen. Als voorbeeld noemde hij de overstromingen in Houston in de Verenigde Staten.

Hij vertelde dat grote bedrijven op het gebied van duurzaamheid vooruitlopen op de politiek. Hij gaf aan dat duurzaamheid ook een positief effect heeft op de economie. 'Vuile banen' verdwijnen, maar daarvoor in de plaats komen 'schone banen'. Hij zei het daarom jammer te vinden dat GroenLinks geen deel gaat uitmaken van het nieuwe kabinet.

Nijpels had ook advies voor de afdeling Diemen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Hij wees erop dat de plaatselijke politiek uiteraard afhankelijk is van wat er in de landelijke politiek gebeurt. Maar het is volgens Nijpels belangrijk dat de lokale VVD zich onderscheidt en zich niet alleen op de traditionele kiezers van de partij richt. Dit kan door nieuwe onderwerpen aan te dragen.