Reinier Levant (achter de toonbank) en collega's richten de nieuwe zaak in.
Reinier Levant (achter de toonbank) en collega's richten de nieuwe zaak in. Foto: Trudy Kroese

RataPlan opent nieuwe zaak aan Weesperstraat 140

De nieuwe zaak van kringloopwinkel RataPlan wordt op vrijdag 1 september om 09.00 uur geopend.

DIEMEN RataPlan is vanaf vrijdag 1 september gevestigd in het pand aan de Weesperstraat 140. Gert-Jan Dekker, directeur van RataPlan, en Reinier Levant, filiaalmanager in Diemen, vertellen over de nieuwe zaak.

Rataplan beschikt aan de Weesperstraat 140 over 2.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte die verdeeld is over de begane grond en de eerste verdieping. De riante ruimte geeft personeel van RataPlan de mogelijkheid om veel tweedehandsartikelen op een overzichtelijke wijze uit te stallen. Dekker vertelt dat Rataplan twintig hergebruikwinkels in Nederland heeft. De firma opende in 2012 de huidige zaak aan de Weesperstraat 118. Die zaak gaat donderdagmiddag definitief dicht. Klanten kunnen vanaf 1 september terecht in de nieuwe winkel die enkele honderden meters verderop is gevestigd.

Enkele maanden geleden startte de verbouwing van de nieuwe zaak. Levant en een aantal collega's zijn al enkele weken bezig met de inrichting. Leuk is dat klanten op de dag dat de nieuwe zaak open gaat veel artikelen aantreffen die 'nieuw' zijn. Dekker: "Onze klanten treffen hier echt de krenten uit de pap aan. Het is toch leuk om in een winkel te komen waar spullen staan die niemand nog heeft gezien?" Het aanbod van RataPlan is divers. Klanten vinden er meubels, huishoudelijke apparatuur, servies, kleding, boeken etc. In de zaak komen ook een mooie lunchroom en een koffiecorner en binnenkort ook een fietsenmaker.

Dekker en Levant zijn tevreden met de klandizie in de huidige zaak van RataPlan, maar verwachten dat het aantal bezoekers na de verhuizing toeneemt. Levant: "Wij ontvangen mensen van alle leeftijden. Er komen niet alleen klanten uit Diemen, maar ook uit plaatsen uit de regio, zoals Amsterdam-Zuidoost en IJburg." Mensen die over spullen beschikken die geschikt zijn voor de kringloopwinkel kunnen het centrale nummer van RataPlan bellen (088-8282782). Dekker: "Onze mensen komen de spullen dan thuis ophalen. Wij zijn verplicht om alles mee te nemen. Spullen die geschikt zijn voor de winkel verkopen wij, hetgeen wij niet kunnen gebruiken scheiden wij en bieden wij aan bij de afvalverwerking. Daar moeten wij voor betalen. Maar als wij meer dan 200.000 kilo aan spullen inzamelen krijgen wij van de gemeente Diemen een vergoeding." RataPlan heeft een belangrijke rol bij het reduceren van de afvalstroom. Spullen die anders waren weggegooid krijgen een nieuwe eigenaar. Daarnaast zorgt RataPlan voor werkgelegenheid. Bij de zaak in Diemen werken 16 mensen van wie er een aantal een afstand tot de arbeidsmarkt had. RataPlan besteedt veel aandacht aan de opening. Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken opent de zaak om 09.00 uur. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen. Zaterdag 2 september is er vanaf 13.30 uur een modeshow. TrashFashion-blogger Sabine Oudt presenteert de modeshow.

In de zaak komen een mooie lunchroom en koffiecorner