Shanna te Vrede in Diemen-Noord.
Shanna te Vrede in Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese

Shanna te Vrede pitcher voor Curaçao

DIEMEN Shana te Vrede (22) uit Diemen nam als speelster van het nationale softbalteam van Curaçao deel aan de Pan American Softbal Games in de Dominicaanse Republiek. Shana kwam in het verleden uit voor de Diemense vereniging TIW-Survivors.

Shana volgt een MBO-opleiding Verpleegkunde. De afgelopen vier maanden liep zij stage als verpleegkundige palliatieve zorg op Curaçao. Zij speelde daar in de competitie voor de vereniging Santa Roca Angels. "Omdat ik in de competitie van Curaçao speelde mocht ik uitkomen voor het nationale team. Wij zijn tijdens de Pan American Softbal Games vijfde in de poule geworden en in het eindklassement op de achtste plaats geëindigd. Omdat ik voor Curaçao heb gespeeld mag ik drie jaar niet uitkomen voor het Nederlandse team."

Europees kampioen

Shana begon op haar achtste met softballen bij TIW-Survivors. Zij ging enkele jaren later op een hoger niveau spelen en kwam uit voor OVVO in Amsterdam. Met het Nederlands jeugdteam speelde zij in de competitie namens de Haarlemse vereniging DSS. In 2008 werd Shana met het Nederlands jeugdteam Europees kampioen. Ook in 2011 werd zij Europees kampioen. Zij speelt momenteel voor de vereniging Centrals in De Bilt. Die ploeg speelt in de Zilver League, het een-na-hoogste niveau in Nederland. Shana is in de eerste plaats pitcher (werper), maar wil zich niet tot die rol in het team beperken. "Ik vind het ook leuk om te slaan en speel daarom op het een-na-hoogste niveau. In de hoofdklasse is het niet toegestaan om te pitchen én te slaan." Zij traint twee keer per week en speelt op zaterdag twee competitieduels. "Wij spelen dan twee keer tegen dezelfde tegenstander. De eerste wedstrijd begint altijd om 14.00 uur. Als die wedstrijd is afgelopen start de tweede wedstrijd."

Shana wil voorlopig op hoog niveau blijven softballen, maar sluit niet uit dat zij in de nadagen van haar loopbaan nog een keer voor TIW-Survivors gaat spelen.