Jerry Vedder in zijn winkel.
Jerry Vedder in zijn winkel. Foto: Trudy Kroese

'Parkeerplekken op Van Markenplantsoen ideaal'

Jerry Vedder, eigenaar van Vedder Keurslagerij, vindt het lastig dat hij zijn twee bedrijfsauto's op het Julianaplantsoen moet parkeren.

DIEMEN Jerry Vedder is sinds 2000 met Vedder Keurslagerij gevestigd in winkelcentrum Diemerplein. Sinds november 2012 zit de zaak op de huidige plek in het winkelcentrum. Nadat het winkelcentrum was gerenoveerd en uitgebreid kreeg Vedder ontheffing voor twee parkeerplaatsen op het Van Markenplantsoen. Dit gold ook voor de andere ondernemers in het winkelcentrum.

Vedder: "Een ondernemer krijgt ontheffing voor maximaal twee parkeervergunningen. Die vergunningen gebruik ik voor de twee bedrijfsauto's. Mijn personeelsleden, die buiten Diemen wonen, komen met de auto en parkeren die elders in Diemen." Hij vertelt dat zijn bedrijfsauto's op het Van Markenplantsoen diverse keren zijn bekrast. "Ook auto's van collega's in het winkelcentrum zijn bekrast. Waarschijnlijk door een buurtbewoner die zich eraan stoorde dat er wagens van ondernemers van het winkelcentrum stonden geparkeerd."

Sinds twee jaar mogen Vedder en andere ondernemers niet meer op het Van Markenplantsoen staan, maar op een plek aan het Julianaplantsoen. Als Vedder en zijn collega's een bestelling moeten wegbrengen kost dit veel tijd. Het laden en lossen gebeurt in de expeditieruimte bij de ingang aan de achterkant van het winkelcentrum. "Hier mogen we maximaal 15 minuten staan. Wij hoeven dan geen gebruik te maken van de consumentenlift. Wij moeten de auto halen, de spullen in de auto laden en als wij terugkomen spullen uit de auto laden, zoals kratten. Daarna moeten wij de auto naar het Julianaplantsoen rijden, parkeren en weer teruglopen. Wij zijn hier tussen de 30 en 40 minuten aan kwijt. Toen we op het Van Markenplantsoen parkeerden konden we alles lopend naar de auto brengen."

De bedrijfsauto's de hele dag in de parkeergarage parkeren is geen optie, geeft Vedder aan. "Dat kost zeven euro per auto per dag. De bedrijfsauto's blijven overigens niet op het Julianaplantsoen staan. Na afloop van de werkdag nemen een collega en ik beiden een bedrijfsauto mee naar huis. Wij nemen dus 's avonds geen parkeerplekken in."

Hij zou graag zien dat de gemeente met een oplossing komt voor de ondernemers. "Het Van Markenplantsoen was ideaal, want die plek ligt dicht bij de winkels. Misschien is er een mogelijkheid om enkele plekken in de parkeergarage te reserveren voor bedrijfsauto's van bedrijven die veel bestellingen afleveren. Ik ben er overigens niet voor om in de parkeergarage parkeerplekken te reserveren voor personeel van het winkelcentrum, want dan neem je plekken in van klanten van het winkelcentrum."

Bekeuringen

Bestellingen wegbrengen kost nu veel tijd

Vedder geeft aan dat het niet duidelijk is op welke plekken op het Julianaplantsoen hij de bedrijfsauto's mag parkeren. Dit heeft hem de afgelopen periode maar liefst vijf bekeuringen opgeleverd.