Aan beide kanten van de Muiderstraatweg worden gefaseerd nieuwe woningen gebouwd.
Aan beide kanten van de Muiderstraatweg worden gefaseerd nieuwe woningen gebouwd. Foto's: GJ Schutz

Vanuit de lucht is goed te zien hoe Diemen de laatste jaren is veranderd

De Randstand, het economische hart van Nederland, is volop in ontwikkeling. Meer huizen, meer wegen, meer mensen. Zo ook in en om Diemen.

DIEMEN Piloot Gert-Jan Schultz uit Weesp vliegt geregeld boven deze regio en neemt dan altijd een camera mee. Vanuit de lucht heeft hij een unieke kijk op hoe Diemen en omgeving de laatste jaren veranderen.

Wijken met huizen en winkels met daaromheen industrieterreinen, groene weilanden, de Diemen en een enkele boerderij, zo zag Diemen er lange tijd uit. De laatste jaren vliegt Schultz over hijskranen, woonwijken in aanbouw en nieuwe stukken snelweg.
Schultz werkte bijna 40 jaar bij de KLM, waarvan 23 jaar op de afdeling Security, waar hij zich bezighield met risicoanalyses op de vliegroutes over (mogelijke) conflictgebieden. De laatste vier jaar tot aan zijn pensionering in 2014 versterkte hij het Emergency Management-team dat op voorhand van onverhoopte vliegrampen alvast uitzoekt hoe de afwikkeling ter plaatse het best zou kunnen verlopen.

Piper Archer

Zijn eigen vliegbrevet haalde de Weesper in 1979. Sindsdien is hij aangesloten bij de KLM Aeroclub en trekt hij er al dan niet met passagiers regelmatig op uit, bij voorkeur in een Piper Archer PH-KAX (een van de in totaal vier kisten van de Aeroclub). Ook is Schultz piloot bij de stichting Hoogvliegers, die ernstig zieke of gehandicapte kinderen een bijzonder en onvergetelijk avontuur bezorgt door ze mee uit vliegen te nemen.

De woonwijk Diemen-Noord tussen het AR-kanaal en de vernieuwde A1.
Vanaf links: laatste fase Plantage de Sniep, Diemen centrum en de studentenflats aan de Rode Kruislaan.