Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Geen genderneutrale toiletten

DIEMEN De gemeente voert genderneutraal beleid uit als onderdeel van het LHBT+ beleid dat vorig jaar door de gemeenteraad is vastgesteld.

De gemeente wil teksten en formulieren etc. waar mogelijk genderneutraal maken. "We kijken hoe we formulieren en aanvragen zo kunnen inrichten dat het invullen van het geslacht niet nodig is, niet verplicht is, of bijvoorbeeld de optie 'anders/wil ik niet zeggen' ingevuld kan worden. We zijn hiermee nog mee bezig, dus het is nog niet overal uitgevoerd. Overigens gebruiken we in brieven etc. al wel vaak een algemene aanspreekvorm zoals beste bewoner(s)", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De gemeente heeft geen plannen om in gemeentelijke gebouwen zoals het gemeentehuis genderneutrale toiletten in te voeren.

Er zijn evenmin plannen om de aanspreektitel tijdens speeches aan te passen. De personen in kwestie blijven gewoon aangesproken worden als 'mevrouw' of 'meneer'. De NOS berichtte vorige week dat tientallen gemeenten een 'genderneutraal beleid' overwegen. Aanleiding is het nieuws dat Amsterdam recent neutrale aanspreekvormen introduceerde die ambtenaren kunnen gebruiken. De omroep meldt dat 38 gemeenten hier ook over nadenken. In de meeste gemeenten, 83 van de 150, wordt er niet over concreet beleid nagedacht.