De wandelclub is een van de activiteiten van SWD.
De wandelclub is een van de activiteiten van SWD. Foto: Trudy Kroese

Veel senioren stellen informatief huisbezoek van SWD op prijs

DIEMEN Inwoners van Diemen die 75, 80, 85 of 90 jaar zijn geworden en nog zelfstandig wonen komen in aanmerking voor een informatief huisbezoek van vrijwilligers van Stichting Welzijn Diemen (SWD). Zo'n 60 procent van de mensen die zijn aangeschreven gaan op de uitnodiging in.

Marianne Berkelaar is coördinator Informatief Huisbezoek van de SWD. Marianne en vier vrijwilligers leggen de huisbezoeken af. "De huisbezoeken worden namens de gemeente afgelegd. Mensen die 75, 80, 85 of 90 jaar zijn geworden ontvangen een brief namens wethouder Grondel waarin is aangegeven dat zij in aanmerking komen voor een informatief huisbezoek. Het bezoek vindt plaats in het jaar nadat zij jarig zijn geweest."

Marianne geeft aan dat het huisbezoek twee doelen heeft. De mensen krijgen informatie over de diverse voorzieningen voor senioren. Daarnaast wordt aan de hand van vragen over tien onderwerpen geïnventariseerd hoe het met de persoon in kwestie is. Indien nodig wordt contact gelegd met de ouderenadviseur van SWD, Madi (Maatschappelijke Diensten), Markant of andere instellingen. Marianne vertelt over een aantal van de tien onderwerpen die aan bod komen. "Wonen is een belangrijk onderwerp. Veel ouderen wonen nog steeds in een eengezinswoning. Vaak slapen zij op de eerste verdieping en is er alleen op de begane grond van de woning een toilet. Dat is in sommige gevallen lastig. Veel mensen geven aan dat zij behoefte hebben aan een betaalbaar appartement. Het blijkt dat er daarvan te weinig zijn in Diemen."

De overheid wil dat senioren langer zelfstandig blijven wonen. Zelfredzaamheid is ook een onderwerp dat aan de orde komt. "Veel mensen redden zich wel, maar een aantal mensen wordt doorverwezen naar het Wmo-loket en kunnen dan hulp krijgen voor zware huishoudelijke taken, zoals het schoonmaken van vloeren en het lappen van ramen."

Veel ouderen wonen alleen en hebben te maken met eenzaamheid of relatieve eenzaamheid. "Mensen die over weinig of geen sociale contacten beschikken wijzen wij op de activiteiten die Stichting Welzijn Diemen organiseert. Dat zijn er veel. Maar zij moeten dan wel zelf de stap zetten om naar die activiteiten toe te gaan. Er is echter een groot verschil tussen alleen zijn en je eenzaam voelen. Er zijn mensen die het heerlijk vinden om alleen te zijn."

Zij vertelt dat ongeveer een kwart van de ouderen die worden bezocht aangeeft het financieel niet makkelijk te hebben. "Zij moeten rondkomen van alleen AOW of een AOW met een klein pensioen. Er zijn mensen die net overal buiten vallen en geen recht hebben op huurtoeslag, zorgtoeslag of gratis openbaar vervoer." Er wordt ook geïnformeerd naar de gezondheid. Als daar problemen worden geconstateerd wordt er contact opgenomen met de huisarts. Dit is de enige informatie van het huisbezoek die wordt gedeeld. De overige informatie wordt anoniem verwerkt.