12 klachten over festival Vunzige Deuntjes in het Diemerbos

DIEMEN Het tweedaagse festival Vunzige Deuntjes in het Diemerbos was afgelopen weekeinde uitverkocht met 7.000 bezoekers per dag. Bij de gemeente zijn in totaal 12 klachten binnen gekomen over het festival, evenveel als vorig jaar.

Omwonenden die overlast ervoeren, konden dat melden via een website, per e-mail of een telefonische klachtenlijn. De gemeente Diemen meldt dat op zaterdag vier telefonische meldingen zijn binnengekomen: twee daarvan gingen over parkeeroverlast op de Stammerdijk en twee over geluid. Op de Stammerdijk had een verkeersregelaar moeten staan, die stond er zaterdag niet. Zondag wel. Over parkeren op de Stammerdijk waren er zondag dan ook geen klachten, wel een klacht over parkeren op Plantage De Sniep waar veel festivalgangers die geen parkeerkaart hadden voor het speciale festivalparkeerterrein naar uitweken. Overigens was er in het weiland tegenover de parkeerplaats van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg nog een tweede parkeerplaats gecreƫerd. Op zondag kwamen daarnaast nog vijf klachten binnen over geluid. Daarvan kwamen er drie uit Diemen en twee uit Amsterdam Zuidoost. Via de website festivaloverlast zijn ook klachten over het parkeren en het geluid doorgegeven, maar dit waren dezelfde als die ook telefonisch waren binnen gekomen.

Per e-mail is een klacht uit Diemen over geluidoverlast binnengekomen en een over zwerfafval. Maandag begon de organisatie direct met afbouwen en het opruimen van het achtergebleven vuil. Een enorme klus, niet alleen op het evenemententerrein zelf overigens. Ook langs de Stammerdijk en de Muiderstraatweg tot in woonwijk Plantage De Sniep aan toe lag veel zwerfvuil, onder meer de blauwe plastic regenponcho's die de bezoekers hadden gekregen en blijkbaar niet mee wilden nemen voor een volgende keer. Ook daarmee is de organisatie direct aan de slag gegaan. Donderdag aan het einde van de middag is een gezamenlijke opleveringsschouw van het terrein.

Afgelopen weekend waren er naast Vunzige Deuntjes nog drie evenementen in de omgeving van Diemen die geluid produceerden, in het Gaasperpark, het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost en in de Arena. "De gemeente Amsterdam heeft extra geluidsmetingen uit laten voeren in Driemond en bij Geerdinkhof. De uitslagen van de metingen zijn nog niet bekend. De gemeente Diemen had twee geluidsmeters rond het Diemerbos staan die continu maten. Er zijn geen overschrijdingen geweest van de geluidsnorm uit de evenementenvergunning", meldt een woordvoerder van de gemeente.