De assen staan al, nu de brugdekken nog. De komende vier weken staan er weer spectaculaire hijsklussen gepland.
De assen staan al, nu de brugdekken nog. De komende vier weken staan er weer spectaculaire hijsklussen gepland. Foto: André Verheul

Dertien betonnen liggers voor de volgende vijf brugdelen over de Gaasp

Liefhebbers van spectaculaire bouwklussen kunnen de komende periode hun hart weer ophalen bij het viaduct over de Gaasp.

DIEMEN Dertien betonnen liggers liggen klaar om van Friesland naar de Stammerdijk te worden getransporteerd. Vanaf 24 juli tot en met 30 juli en van 14 tot en met 21 augustus worden ze over de Gaasp gehesen.

Daar vormen ze de basis voor het noordelijke deel van de kruising van de verbrede A9 met de Gaasp. Vorig jaar werden ook al van die grote betonnen onderdelen op hun plek gehesen. Dat was voor het eerste deel van de snelwegbrug. De afgelopen maanden zijn aan de Diemer zijde de pijlers (assen) voor een tweede brug aangebracht. Deze brug krijgt vijf brugdekken. Elk dek wordt opgebouwd met dertien betonnen liggers. De liggers worden gemaakt in Friesland. De langste liggers (50 meter) komen op een ponton via de Gaasp naar de bouwplaats, de andere komen via de Provincialeweg. Grote hijskranen leggen de liggers op hun plek op de brug.

Van 24 tot en met 30 juli worden de liggers gehesen vanaf de Stammerdijk. Als de werkzaamheden uitlopen, bijvoorbeeld door harde wind, wordt doorgewerkt op zaterdag 29 en zondag 30 juli. Door werkzaamheden aan de brug in Driemond is de Stammerdijk al afgesloten voor verkeer. Alleen bewoners met een ontheffing van de gemeente Diemen mogen over de Stammerdijk rijden. Zij kunnen langs de werkzaamheden van IXAS. Alleen tijdens hijsbewegingen wordt het verkeer tijdelijk stilgezet. Dit duurt maximaal 20 minuten.

Daarna verplaatst het werk zich naar de Provincialeweg. Op maandag 14 en dinsdag 15 augustus wordt er gehesen voor het brugdeel naast de weg en kan het verkeer langs het werk rijden. Van woensdag 16 tot en met maandag 21 augustus zijn de liggers aan de beurt die over de Provincialeweg komen. Om dat veilig uit te kunnen voeren, is de Provincialeweg van woensdag 16 augustus 6:00 uur tot en met zondag 20 augustus 22:00 uur (en als het werk uitloopt tot en met maandag 21 augustus 22:00 uur) ter hoogte van de brug over de Gaasp voor al het verkeer afgesloten. Er staan gele borden met een omleidingsroute. Wie de hijsklus wil aanschouwen kan op veilige afstand terecht. De werklui die deze klus uitvoeren, maken lange dagen: het hijsen is, ook in het weekeinde, van 7.00 tot 19.00 uur.

Los van deze werkzaamheden, is de Provincialeweg verderop (vanaf de inrit Gaasperplas bij Langerlust) de hele zomer afgesloten vanwege het werk bij Driemond. Daar wordt een nieuwe kruising gemaakt en wordt de Geinbrug vervangen. Die werkzaamheden duren tot eind augustus.

Veel bekijks bij deel 1 in februari 2016.