Wethouder Ruud Grondel van Milieu.
Wethouder Ruud Grondel van Milieu. Foto: Trudy Kroese

Nieuwe initiatiefgroep in Diemen wil duurzaam denken en doen versnellen

De initiatiefgroep Samen Sneller Duurzaam Diemen wil duurzame initiatieven versnellen en versterken. Wethouder Ruud Grondel nam het initiatief.

DIEMEN - Wethouder Ruud Grondel van Milieu organiseerde in mei een Duurzaamheidscafé in Theater de Omval waar vijftig genodigden op afkwamen. Tijdens deze avond bleek er voldoende draagvlak voor een initiatiefgroep.

De initiatiefgroep Samen Sneller Duurzaam Diemen werd vervolgens opgericht. De groep bestaat uit een mix van betrokken inwoners en ondernemers, vertegenwoordigers van (maatschappelijke) organisaties zoals Duurzaam Dorp Diemen, professionals en beleidsadviseurs van de gemeente. Samen willen zij een beweging op gang brengen om alle duurzame initiatieven die er al zijn te versnellen en te versterken en de juiste partijen met elkaar te verbinden. De eerste stap is een gezamenlijk actieplan.

Ruud Grondel: "We hebben met partners de afgelopen periode al mooie resultaten bereikt op het vlak van duurzaamheid. Zo hebben dankzij inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie zo'n 300 Diemenaren hun woning geïsoleerd of van duurzame energie (1.786 panelen) voorzien. Er is een Regionaal Energieloket opgericht waar inwoners terecht kunnen voor vragen. Tien Diemenaren kregen een maatwerkadvies Nul op de Meter en gaan de eerste stappen zetten. Rochdale onderzoekt de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op de flat aan de Henri Dunantlaan. Voor onze eigen gebouwen en de openbare verlichting staat energiebesparing en duurzame energie inmiddels hoog in het vaandel. Kortom: er gebeurt van alles. Het initiatief ligt tot nu toe veelal bij de gemeente. Nu is het tijd om de bestaande initiatieven te verbinden, het netwerk uit te breiden en een vliegwieleffect te bereiken. Daar gaat deze initiatiefgroep voor zorgen."

Expertise genoeg

De initiatiefgroep zit nog in de startfase en is bezig met het formuleren van een gezamenlijke missie. "Dat is belangrijk", zegt initiatiefgroep-deelnemer Joost Heinsius. "Want uiteindelijk wil je dat zoveel mogelijk bewoners kunnen meedoen met een onderwerp dat voor hen van belang is en waarmee zij een kleine of grote bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid." Ook Ondernemend Diemen doet mee. Bestuurslid Liza van Zon: "Ik vind het belangrijk om bij dit initiatief aan te haken. Duurzaamheid is een onderwerp dat veel ondernemers raakt. Wij hebben in ons brede netwerk van bedrijven expertise genoeg en kunnen onze contacten inzetten om de gezamenlijke ambities op het vlak van duurzaamheid te helpen realiseren."

De eerste activiteit van de initiatiefgroep is de organisatie van het Werkatelier Samen Sneller Duurzaam Diemen later dit jaar. Dit wordt een groot evenement waar inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties, de politiek en de gemeentelijke organisatie een gezamenlijk actieplan maken. Dus een plan waarbij het vanzelfsprekend is om er mee aan de slag gaan.

De initiatiefgroep heeft aantal thema's benoemd voor een actieplan

De groep heeft al een aantal thema's benoemd voor het actieplan, te weten: isoleren van woningen; duurzaam opwekken en opslaan van energie; aardgasloos; bewust inkopen, consumeren en produceren, zo lokaal mogelijk; circulaire economie; groen & biodiversiteit; veiligheid, gezondheid, luchtkwaliteit. Ook wil de initiatiegroep zich sterk maken voor meer bewustwording en communicatie rondom duurzaamheidsinitiatieven, onder andere door het organiseren van ontmoetingen en coaches. Ook wordt gedacht aan concrete ideeën zoals een 'Nul op de meter wijk', collectief zonneveld/dak of duurzaamheidshuis.

Zonnepanelen

Wethouder Grondel geeft aan dat Nul op de meter inhoudt dat de energie die een huishouden opwekt gelijk staat aan de energie die wordt verbruikt. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Steeds meer bezitters van woningen plaatsen zonnepanelen op het dak en wekken hun eigen energie op. Grondel geeft aan dat de gemeente tijdens overleg met woningcorporatie het plaatsen van zonnepanelen op complexen met huurwoningen ter sprake brengt.

Zonnepanelen zijn gemeengoed aan het worden.