Isa Ternede schiet met overtuiging op doel.
Isa Ternede schiet met overtuiging op doel.

Isa Ternede gaat naar EK onder de 17

DIEMEN Isa Ternede (16) uit Diemen maakt deel uit van de selectie van het Nederlands handbalteam voor speelsters van onder de 17 jaar. Het team neemt van 22 tot en met 29 juli deel aan het European Youth Olympic Festival (EYOF) in de Hongaarse stad Györ en doet van 10 tot en met 20 augustus mee aan het EK U17 in Slowakije.

Isa komt uit een sportieve familie. Haar moeder Jolanda Breugem heeft op hoog niveau gehandbald. Zij speelde voor de Amsterdamse vereniging Volewijckers in de eredivisie en werd kampioen van Nederland. Ook kwam zij vier keer uit voor het Nederlands team. Haar vader Robin Ternede voetbalde onder meer in het eerste zondagteam van SV Diemen en is momenteel bestuurslid van de zondagselectie van SV Diemen. Haar oom Gerrie Breugem is trainer van SV Diemen.

Topclub

Isa trainde op zesjarige leeftijd enkele keren mee met de jeugd van de Diemense handbalvereniging SV Zeeburg. Zij bleek de sport leuk te vinden en meldde zich aan bij VOC in Amsterdam-Noord. VOC staat voor Volewijckers Oriënt Combinatie. De fusieclub speelt de thuisduels in Sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord. VOC is een topclub. Afgelopen seizoen werd het eerste damesteam landskampioen.

De rechtshandige Isa speelt het liefst als mid-opbouw of linker-opbouw. Afgelopen seizoen speelde zij afwisselend in de B1 en de A1 van VOC. Komend seizoen speelt zij in de A1 en gaat ook met de selectie van dames 1 meetrainen.

Mentaliteit

Isa geeft aan dat handbal een snelle en soms harde sport is waarbij de mentaliteit van groot belang is. "Eerder dit seizoen miste ik tijdens een wedstrijd een kans. Toen ik even later naar de bank liep, zei een speelster van de tegenpartij iets over die kans die ik had gemist. Ik heb alleen maar naar haar gelachen en haar verder genegeerd."

De talentvolle handbalster maakt sinds enige tijd deel uit van de selectie van het Nederlands team voor speelsters onder de 17 jaar. "Ik mocht meedoen met trainingen voor talenten in Sportcentrum Papendal. Wij begonnen met zo'n 120 meisjes. Er vielen steeds meer speelsters af. Ik ben definitief gekozen in de selectie van 14 speelsters die naar de EYOF in Györ gaat. Wij verblijven daar in een mooie accommodatie. Onze chef de mission is ex-zwemmer Pieter van de Hoogenband. Na dat toernooi wordt er nog een speelster aan de selectie toegevoegd voor het EK in Slowakije."

Het Nederlands team onder de 17 jaar ontmoet in de groepsfase van het EK in Slowakije sterke tegenstanders. Het gaat om Duitsland, Rusland en Oostenrijk.

Studeren

Isa studeert Marketing en Communicatie aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam. Vanaf komend seizoen gaat er veel in het leven van Isa veranderen. Zij gaat dan van zondagavond tot vrijdagmiddag naar de Handbal Academie in Papendal. Zij keert op vrijdagmiddag terug in Diemen, traint 's avonds met haar team van VOC en speelt op zondag een wedstrijd voor de club uit Amsterdam. Haar opleiding vervolgt zij aan de Johan Cruyff Academie in Nijmegen.

Isa is ambitieus. Zij wil goed presteren tijdens de toernooien in Hongarije en Slowakije. Zij hoopt volgend seizoen indruk te maken als speelster van de A1 van VOC en op termijn door te stromen naar het eerste team. Isa is ook volgend seizoen nog speelgerechtigd voor het Nederlands team onder de 17 jaar. Zij hoopt dat zij in de toekomst een kans krijgt in Oranje U19 en daarna Jong Oranje. Uiteraard is haar wens om later uit te komen voor het Nederlands team en in de voetsporen te treden van haar moeder.

Buitenland

Isa heeft ook al ambities voor de iets langere termijn. Zij hoopt op een profloopbaan in het buitenland. De sterkste competities van Europa zijn die van Denemarken, Duitsland en Hongarije.