Thijmen is een van de bewoners van de door brand getroffen flat.
Thijmen is een van de bewoners van de door brand getroffen flat. Foto: Oscar Borghardt

'We hebben overal op de deuren geklopt'

DIEMEN De bewoners van een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan werden in de nacht van dinsdag op woensdag in hun slaap overvallen door de brand die was uitgebroken op de begane grond van het gebouw.

Student Thijmen (19) woont op de achtste verdieping van de door brand getroffen studentenflat. "Ik werd wakker door een brandgeur. Eerst dacht ik nog dat er iemand aan het barbecuen was, of zo. Vlak daarna werd er door iemand van mijn afdeling op de deur van mijn kamer geklopt. Hij riep dat er brand was. Ik heb snel mijn telefoon gepakt en ben de gang op gegaan. We hebben op de deuren van de kamers in de gang geklopt en geroepen dat er brand was. We konden niet via het trappenhuis naar buiten, want er kwam rook onder de deur van het trappenhuis vandaan. Wij zijn via de brandtrap naar beneden gegaan."

Thijmen is duidelijk aangedaan door hetgeen er is gebeurd, maar vertelt zijn verhaal op een kalme en heldere manier. "Er kwamen steeds meer mensen uit de flat naar buiten. Bewoners van andere flats kwamen naar ons toe en brachten flessen met water en dekens. Wij konden in een ruimte in een van de andere flats gaan zitten." De studenten zijn te spreken over de opvang van de gemeente. De gemeente zette bussen in en vervoerde de studenten naar het gemeentehuis, waar zij werden opgevangen door ambtenaren. In de trouwzaal van het gemeentehuis waren er koffie, thee en broodjes. Later kwamen er ook mensen van woonstichting De Key naar het gemeentehuis. Loco-burgemeester Lex Scholten, ambtenaren en personeel van De Key gaven de bewoners steeds een update van de stand van zaken. In de loop van woensdagmiddag konden alle bewoners, behalve die van de begane grond, naar hun kamer om wat spullen op te halen. Ze mogen niet in hun huis blijven en moeten elders een slaapplek zien te vinden. Het terrein bij de flat is afgezet en wordt bewaakt door beveiligers met honden om inbraak te voorkomen. Andere bewoners van de Rode Kruislaan verzorgden woensdag voor de gedupeerden een maaltijd in Theater De Omval. Veel bewoners van de andere studentenflats boden de studenten een tijdelijke slaapplaats in hun kamer aan.