Gemeenteraad wil windenergie

DIEMEN De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen die het mogelijk moet maken dat er in de toekomst windturbines kunnen worden geplaatst in het buitengebied van Diemen.

De gemeente heeft samen met de regio Amstelland & Meerlanden de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. De gemeente wil dit onder meer realiseren door het plaatsen van windturbines. Maar provinciaal beleid maakt het niet mogelijk om die in Diemen te plaatsen. De gemeenteraad stelt dat opwekking van energie door middel van windenergie de meest rendabele wijze is om duurzame energie op te wekken en dat het plaatsen van windturbines een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstelling.

De gemeenteraad heeft op 8 juli de Milieunotitie 2016-2019 vastgesteld. Daarin is aangegeven dat de gemeente zal blijven lobbyen voor het opheffen van het provinciale verbod.

Nu de motie is aangenomen gaat de gemeente er op korte termijn bij de provincie Noord-Holland op aandringen om de regels te veranderen. De leden van de fracties in de gemeenteraad gaan dit overigens ook doen bij hun partijleden die deel uitmaken van het dagelijks bestuur van de provincie Noord-Holland. Dit geldt ook voor de leden van het college van B en W.