Gaat de busbaan open voor auto's?
Gaat de busbaan open voor auto's? Foto: Trudy Kroese

Toekomst Spoorzicht is van groot belang voor plannen van gemeente

De gemeenteraad heeft donderdag de kadernota 2018-2021 aangenomen. Alle fracties stemden voor.

DIEMEN Met de kadernota geeft het college van B en W inzicht in de financiƫle ontwikkelingen in het meerjarenperspectief. Op basis van deze ontwikkelingen kan de gemeenteraad richting geven aan de begroting voor de komende vier jaar.

In de kadernota staan veel voorstellen voor investeringen. Het meest in het oog springend zijn de plannen om sociale woningen en betaalbare woningen te bouwen, de bouw van een basisschool in de wijk Holland Park en de bouw van een tweede sporthal. Ook is in de kadernota ingegaan op een aantal investeringen die pas na 2021 in de planning staan. Het betreft hier de aanleg van hockeyvelden, de eventuele bouw van een middelbare school en de keuze tussen renovatie of nieuwbouw van het zwembad in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. De bouw van betaalbare woningen is een onderwerp dat alle fracties in de gemeenteraad bezighoudt. Aan het begin van Plantage De Sniep komen 100 sociale huurwoningen. Het betreft hier het gebied waar de keerlus van lijn 9 ligt. Die keerlus wordt ruimer, zodat er plek komt voor woningbouw. Het college van B en W heeft de ambitie om meer sociale huurwoningen en betaalbare huurwoningen te bouwen. Het gaat om 1.000 woningen. Een mogelijke locatie is park Spoorzicht. De plek waar vroeger SV Diemen en honkbalvereniging Giants een accommodatie hadden, is de laatste twintig jaar veranderd in een natuurgebied, dat door veel liefhebbers wordt bezocht.

De gemeenteraad heeft tijdens de behandeling van de begroting 2016 een motie aangenomen die het college van B en W opdraagt om een integrale gebiedsvisie voor Spoorzicht te ontwikkelen. Dit is nog steeds niet gebeurd. De fracties van de VVD en D66 hebben het college verzocht om nog voor het einde van het jaar met dit stuk te komen. Een dergelijke visie in van belang, omdat pas daarna besluiten kunnen worden genomen over de invulling van Spoorzicht. Wethouder Scholten heeft beloofd nog voor het einde van het jaar met een stuk te komen waarin alle opties voor Spoorzicht zullen worden opgenomen. Voor 2018 staat de visievorming Diemen-Zuid op het programma. Het onderzoek naar de gewenste verkeersstructuur (dit jaar) en de besluitvorming over al dan niet openstellen van de busbaan zijn hiervoor belangrijke ingrediƫnten. Het plan van aanpak voor deze visievorming is opgesteld en met de gemeenteraad gedeeld. Bij de visievorming Diemen-Zuid speelt ook ideevorming over het aanpassen van de directe omgeving (met name het voorplein) van het station Diemen-Zuid een belangrijke rol.

Spoorzicht was vroeger een sportpark.