Guus Piërlôt (midden) leidt een cursus van Hondensportvereniging Diemen.
Guus Piërlôt (midden) leidt een cursus van Hondensportvereniging Diemen. Foto: Trudy Kroese

Piërlôt: Onrust onder hondenbezitters

DIEMEN Guus Piërlôt maakt zich zorgen over de gevolgen van het besluit van staatssecretaris van Economische Zaken Van Dam om met ingang van 1 januari 2018 de eigenaren van honden van 21 rassen met een hoog risico bijtgedrag een verplichte cursus te laten volgen.

Piërlôt is oprichter en voorzitter van Hondensportvereniging Diemen (HSVD). "De eigenaren van 21 rassen moeten met ingang van 1 januari 2018 een speciale gedragscursus volgen die is ontwikkeld door de Universiteit van Wageningen. Een uitzondering wordt gemaakt voor honden van die 21 rassen die een stamboom hebben."

Hij wijst erop dat het besluit van de staatssecretaris voor onrust onder en vragen van diverse bezitters van honden heeft gezorgd. "Dat kan ik mij goed voorstellen. Ik zou graag willen weten wat die cursus exact gaat inhouden en wie bevoegd zijn om die cursus te geven. Ik ben van mening dat die alleen mag worden gegeven door ervaren hondengedragsdeskundigen. Ik ben zelf gediplomeerd keurmeester gedragsbepaling voor honden."

Hij vindt de lijst met 21 rassen van honden die is gepubliceerd discutabel. "Ik kan zonder moeite nog vijf rassen van honden opnoemen die wat mij betreft in aanmerking komen voor de cursus. In principe alle honden die gefokt zijn met het doel om te vechten."

Piërlöt vreest dat mensen die honden trainen vanaf 1 januari geconfronteerd worden met eigenaren van honden die zij liever niet binnen hun vereniging hebben. "Een aantal bezitters van honden die tot die 21 rassen behoren, gebruiken hun hond om indruk te maken op anderen. Dat geldt uiteraard niet voor de meeste bezitters van die honden. Dat zijn geen mensen die je er graag bij wilt hebben. Er is mij bijvoorbeeld wel eens gevraagd om tegen betaling een diploma van een hondencursus te verstrekken. Nou, dat doe ik dus nooit."