Er rijden veel treinen door het centrum van Diemen.
Er rijden veel treinen door het centrum van Diemen. Foto: Trudy Kroese

'Een tunnel is veiliger dan een spoorwegovergang'

De spoorwegovergang in het centrum wordt in de toekomst vervangen door een tunnel. Inwoners van Diemen zijn hier blij mee.

DIEMEN Een tunnel voor voetgangers, fietsers, bromfietsers en automobilisten: er wordt al heel lang over gesproken. De tunnel komt er en zal de spoorwegovergang vervangen.

Een ochtend aan het einde van het spitsuur. De spoorbomen in het centrum van Diemen zijn gesloten: even later rijden er twee intercity's voorbij; een in de richting van Amsterdam, de andere in de richting van Weesp.

Wietske staat met een kinderwagen waarin haar twee jonge kinderen zitten, rustig te wachten voor de gesloten spoorbomen aan de noordkant van het station. Zij wacht tot het moment waarop de rode lichten zijn gedoofd en steekt dan pas over. Zij houdt zich aan de regels. "Als ik met de kinderen ben vind ik het niet erg om te wachten voor de gesloten spoorbomen. Ik heb geen haast. Als ik alleen naar het centrum ga neem ik dikwijls de fiets. Als er een onderdoorgang komt zal de situatie veiliger worden. De spoorwegovergang is de laatste jaren diverse keren defect geweest. Ik moest dan een flink stuk omfietsen. Dat hoeft niet meer als er een tunnel is", aldus Wietske.

Marijke en haar man Hildo staan voor de tourniquets op het perron waar de treinen in de richting van Amsterdam stoppen. Zij zwaaien iemand uit die in de trein stapt, daarna keren zij om en lopen het perron af. Zij kennen de situatie op de spoorwegovergang goed. Hildo: "Een tunnel is veiliger dan een spoorwegovergang. Ik zie vaak dat mensen enorme risico's nemen om de trein te halen. Zij gaan bij wijze van spreken liever dood dan dat zij de trein missen. Heel onverantwoordelijk." Marijke deelt de mening van haar man. "Met name pubers nemen grote risico's. Wat erg is, is dat kinderen ze nadoen."

Een verkeersregelaar aan het werk tijdens een storing van de spoorbomen.