Allard Faas en Cora Bronkers wonen en werken in de voormalige pastorie.
Allard Faas en Cora Bronkers wonen en werken in de voormalige pastorie. Foto: Marloes Heineke

Allard en Cora zetten luiken van voormalige pastorie open

Allard Faas en Cora Bronkers huren sinds 1 maart de voormalige pastorie aan de Hartveldseweg. Zij vertellen over hun creatieve activiteiten.

DIEMEN Allard Faas is regisseur en zijn partner Cora Bronkers is beeldredacteur. Zij wonen samen met hun drie kinderen sinds een jaar in het centrum van Diemen.

Allard: "Begin van dit jaar liepen wij langs dit gebouw. De luiken waren gesloten. Wij hebben via een e-mail contact opgenomen met het bestuur van de parochie en kregen binnen enkele dagen een reactie. Wij mochten het pand per 1 maart voor een periode van drie maanden huren. Met ingang van 1 juni is de huurperiode met drie maanden verlengd. Wij vinden de korte lijnen in Diemen prettig. Dan bedoel ik niet alleen de snelle reactie van het bestuur van de parochie, maar ook de handelswijze van de gemeente. Wij zaten binnen korte tijd bij de juiste mensen aan tafel."

Allard en Cora gebruiken de voormalige pastorie als kantoorruimte voor hun werk. Daarnaast heeft het pand de functie van foto- en filmstudio gekregen en verhuren zij het aan fotografen, filmers en toneelgroepen Allard: "Wij hebben de pastorie verhuurd aan onder andere Toneelgroep Suburbia, de Zuid-Koreaanse Marie Claire om er clips op te nemen en foto's te maken en vlogster Teske de Schepper. Enkele weken geleden zijn er opnamen gemaakt voor de telefilm 'Get Lost'. De ruimte op de begane grond was toen ingericht als jeugdherberg. Er stonden twintig stapelbedden. Ook heeft de Rabobank hier een reclamespot opgenomen. Wij delen de opbrengst van de verhuur met de kerk." Allard en Cora geven een rondleiding door het gebouw, waarbij het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het is niet moeilijk om je voor te stellen waarom filmproducenten en fotografen de voormalige pastorie graag gebruiken voor opnamen. Op een wand op de eerste verdieping hangen foto's van opnamen die recent in de pastorie zijn gemaakt. Het gaat hier om een gezamenlijk project van Cora en Allard. Allard en Cora stuitten een kleine vier maanden geleden op de pastorie, waarvan de luiken gesloten waren. Zij hebben de luiken van het gebouw letterlijk en figuurlijk opengezet. De deur staat dikwijls open. "Als wij hier aanwezig zijn komen er altijd wel mensen binnen die vragen wat wij aan het doen zijn", aldus Cora. Zij vinden interactie met de buurt belangrijk. Anderhalve week geleden organiseerden zij in de pastorie een borrel waar niet alleen hun zakelijke relaties aanwezig waren, maar ook een aantal buurtbewoners. Zij willen op korte termijn kleinschalige activiteiten organiseren waar buurtbewoners van harte welkom zijn.

Allard en Cora vinden interactie met de buurt belangrijk
De pastorie is nu een foto- en filmstudio.